Prof. Renee Hobbs 'tan dijital medya okuryazarlığı eğitimi.

'Dijital medya okuryazarlığı ile çocuklara hem güç hem de sorumluluk verin'

Dijital ve medya okuryazarlığı eğitimi konusunda ABD'nin önde gelen otoritelerinden biri olan Prof. Renee Hobbs, FMV Işık Okulları'ndaki konferansında çocukların 13 yaşından önce sosyal medya kullanıcısı olmamasını önerdi.

FMV Işık Okulları, dijital ve medya okuryazarlığı eğitimi konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden biri olarak kabul edilen Prof. Renee Hobbs'u konuk etti.

Prof. Renee Hobbs, FMV Işık Okulları öğrencileri ile interaktif bir konferansta biraraya gelerek gençlere, dijital medya okuryazarlığı konusunda önemli ipuçları verdi. Hobbs, iletişim araçları ve imkanlarıyla çevrildiğimiz bu dijital çağda medya araçlarından alınan mesajların sorgulanması ve analiz edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Çocuk medya izleme alışkanlığını evde öğreniyor

Prof. Hobbs, dijital medya okuryazarlığının günümüzde özellikle büyüme çağındaki çocuklara kazandırılması gereken bir yetenek olduğunu belirtti. Çocuğun bilgi ve eğlence arasındaki tercihi yaparken aile başta olmak üzere öğretmenlere de önemli görev düştüğünü hatırlatan Hobbs, ''çocuklar medya izleme alışkanlıklarını önce evde öğreniyor. Anne, babanın medya ile kurduğu ilişki bu açıdan çocuğa model oluşturuyor. Çocuk, onlardan gördüğü alışkanlıklarla kendi medya izleme alışkanlıklarını şekillendiriyor'' dedi.

Dijital şiddet eğlence gibi algılanıyor

Medya okuryazarlığının 'neyi, neden izlediğini sormak, verilen mesajın anlamını, bu mesajın hedef kitlesini ve amacını sorgulamak' olarak tanımlayan Prof. Renee Hobbs, günümüzde en çok tartışılan konulardan biri olan 'dijital şiddet'e de değindi. Dijital şiddetin bazen çocuklarda bir çeşit eğlence aracı olarak algılandığına dikkat çeken Hobbs, şiddet ve eğlence arasındaki ayrımın çok iyi yapılmasını önerdi.

ABD'de 10 çocuktan 4'ünün cep telefonu ve Facebook hesabı var

Prof. Renee Hobbs, ABD'de 10 yaşı ve altındaki çocukların yaklaşık yüzde 40'ının Facebook hesabı ve mobil telefonu olduğuna dikkat çekti. Bu yaş grubu için sosyal medyanın riskler barındırdığını belirten iletişim uzmanı, çocukların 13 yaşından önce sosyal medyada korunması yönünde ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden rehberlik alması gerektiğini belirtti.
Sosyal medya ve dijital iletişim araçlarını değerlendirirken madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerektiğini söyleyen Hobbs, çocukların sosyal medyayı yaratıcı ve araştırmaya dönük kullanması halinde hem güç hem de sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişeceklerine dikkat çekti.

Prof. Renee Hobbs Hakkında

İletişim Bilimleri Profesörü ve University of Rhode Island bünyesinde bulunan ve içerisinde Gazetecilik, Film/Medya, İletişim Araştırmaları, Halkla İlişkiler, Yazı ve Hitabet, Kütüphane ve Enformasyon Yüksek Lisans programları barındıran Harrington School of Communication and Media'nın kurucu direktörü olan Prof. Hobbs, 1990'ların başında, Harvard Graduate School of Education bünyesinde Harvard Institute on Media Education'ı kurarak, ABD'nin ilk ulusal "medya okuryazarlığında öğretmen eğitimi" programını hayata geçirdi.
Medya okuryazarlığı yeterlikleri ve akademik başarı arasındaki ilişki üzerine uzmanlaşan Prof. Hobbs'un aralarında Dijital ve Medya Okuryazarlığı (2011) dahil olmak üzere dört kitabı ve akademik ve profesyonel dergilerde yayımlanan düzinelerle makalesi bulunuyor.
Ulusal Medya Okuryazarlığı Eğitimi Derneği kurucularından olan Prof. Hobbs, çok sayıda ödül kazanan eğitsel multimedya malzemelerinin yaratıcısı olup, Journal for Media Literacy Education'ın kurucu editörlerinden biri.

FMV Işık Okulları

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları 126 yıllık köklü geçmişiyle, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan döneme; ulusal egemenliğe, Atatürk İlke ve İnkılapları'na tanıklık etmiş ve 17 Aralık 1934 tarihinde kuruluşunun 49.yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk'ün onayı ile "Işık" adını almıştır. FMV Işık Okulları; Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Şile kampüslerinde; anaokulları, ilköğretim okulları, liseleri, fen lisesi ve üniversitesi ile devam ettirdiği eğitim-öğretim sürecinde, aynı zamanda yüce Önder Atatürk'ün öğrenim gördüğü Şemsi Efendi Mektebi'yle bütünleşen bir öğretim kurumu olmanın da haklı onur ve gururunu taşımaktadır. "Önce iyi insan yetiştirmek" gayesiyle hareket eden Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları, günümüzün en gelişmiş eğitim ve öğretim sistemlerini uygulamakta ve insan haklarına saygılı, laik ve demokrat, bilimsel düşünen, sosyal yaşamlarında etkin nesiller yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

BASIN BİLGİ:
Duygu Durgun Köseoğlu/ Dipnot İletişim