FEYZİYE MEKTEBİNİN DEĞERLİ MÜDÜRÜ NAKIYYE ELGÜN'Ü SEVGİYLE ANDIK

Dünyanın ilk çocuk hakları mitingini 1930 yılında Taksim'de çocuklarla birlikte düzenleyerek, Çocuk Hakları Bildirisi'ni okuyan Nakıyye Elgün'ün o günü simgeleyen rölyefi Kadıköy'de özel bir törenle açıldı. Feyziye Mektepleri Vakfının 100 yılı aşkın tarihinde unutulmaz öğretmenlerden biri olan Elgün'ün adını ölümsüzleştiren rölyef, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Heykeltıraş Ümit Öztürk tarafından yapıldı. 23 Nisan 2013 günü Kadıköy Belediyesinin Söğütlüçeşme'de düzenlediği törenin ardından Nakıyye Elgün'ün 1930 yılında Taksim'de Çocuk Hakları Bildirgesi'ni okuduğu mitingle ilgili bir anma töreni de gerçekleşti. Rölyef açılışına katılan FMV Işık Okulları ve Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezi öğrencileri, özel kostümler ve 1930 yılındaki çocukların taşıdığı dövizlere benzer dövizler taşıyarak o günkü mitingi canlandırdı. Projenin fikir babası olan Sunay Akın'ın yaptığı anlamlı açılış konuşmasından sonra FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Genel Müdürü Erdoğan Bozdemir, Nakıyye Elgün'ün Işık Okullarındaki yerini belirten ve Kadıköy Belediyesine teşekkürlerini içeren bir konuşma yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün yaptığı kapanış konuşmasından sonra Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğrencilerinin keman orkestrası konseri ile sona erdi.

Nakıyye Elgün Kimdir?
Eğitim alanında verdiği mücadelelerin sonunda tüm Türkiye tarafından "Feyziye Mektebi Müdiresi Nakıyye Hanım" olarak tanınan Nakıyye Elgün (1882-1954), Kız Muallim Mektebini bitirdi. Bu okulda edebiyat öğretmeniği görevinde de bulunan Elgün, II. Meşrutiyet'ten sonra Feyziye Lisesinde müdür olarak Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar çalıştı. Muallimler Cemiyeti başkanlığı görevinde de bulunan Elgün, Kurtuluş Savaşı'nı destekledi, kadınları erkeklerle birlikte mücadeleye çağırdı. Cumhuriyet'in ilanından sonra Türk Ocağı, Halkevi, Kızılay ve Türk Hava Kurumuna üye oldu. Siyasal arenada da etkin olan Nakıyye Elgün, İstanbul Kız Lisesi müdürüyken 1930'da İstanbul Şehir Meclisine ilk kadın üye olarak seçildi ve daimî Encümen'de beş yıl üyelik yaptı. Daha sonra 5, 6 ve 7. dönem Erzurum milletvekili olarak siyasal hayatına devam eden Elgün, her alanda yeniliği ve "önce iyi insan yetiştirmeyi" hedef edinen Feyziye Mektepleri geleneğinin en sıra dışı örneklerinden biri olarak bizlere ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Resimlerin orjinal boyutlarda açılması için lütfen bir resime tıklayınız.

24 / 04 / 2013