FMV ÖZEL ERENKÖY IŞIK FEN LİSESİ VE LİSESİNİN GENÇ FİZİKÇİLERİ CERN'DE

FMV Özel Erenköy Işık Fen Lisesi ve Lisesinden 21 öğrenci öğretmenleri eşliğinde 22-24 Eylül  2013 tarihleri arasında İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük Parçacık Fiziği Laboratuvarı CERN'i ziyaret etti. Türkiye'nin de gözlemci statüsünde aralarında bulunduğu bu laboratuvarlarda öğrencilerimiz, CERN'de çalışmalarını sürdüren Türk fizikçiler ile tanışma ve sorularına yanıt alabilme fırsatı buldular.

Öğrencilerimiz CERN'de yerin 90 metre altında yer alan, 27 kilometrelik yüksek enerji fiziği araştırmalarının yapıldığı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) bölümünde, gözlem yapabilme şansı yakaladılar. Nadir olarak ziyarete açılan bu bölümde; çarpıştırıcıların çalışma prensibi, iç yapıları, değişik parçacıkların elektrik ve manyetik alandan geçerken yörüngelerinin nasıl değiştiği ve nasıl saptandığı yerinde görüldü.

Parçacık Fiziği Araştırmaları; nükleer tıp-radyoterapi, bilişim teknolojileri, telekomünikasyon gibi bir çok dalda yapılan yeni gelişmelere ışık tutmuştur. Hayatın her alanında kullandıkları teknolojik yeniliklerin temelinin burada atıldığını öğrenen ve gözlemleyen öğrencilerimiz derslerde öğrendikleri teorik bilgileri gözlemleme fırsatı bularak bir kez daha neden-niçin-nasıl sorgulamasını yaptırmışlardır.

19 / 10 / 2013