Tarihçe

FYZY dergisi, Feyziye Mektepleri Vakfı ve FMV Işık Okullarının profesyonel bir yayını olarak 2005 yılında yayın hayatına başladı. 10 yıldır haziran, ekim ve şubat aylarında yılda üç kez okuyucuyla buluşan dergi 30. sayısına ulaştı.

30 sayı boyunca eğitimden sanata, spordan tarihe, geziden doğaya, kültürden sağlığa kadar farklı disiplin başlıkları altında toplam 408 yazı, 148 farklı kişi tarafından kaleme alındı.

Yazıların 43'ü eğitim, 40'ı tarih, 32'si sanat, 30'u spor ve 19'u kültür üzerine yazıldı. 22'şer doğa-çevre, sağlık ve gezi konulu yazının yanı sıra 15 koleksiyon yazısı da dergiyi zenginleştirdi. Son yirmi sayıda ise "İçimizden Biri" sayfalarına bir Işıklı büyüğümüzü veya kardeşimizi konuk ettik.

10 yıl önce "Kurumsal ve itibarlı bir dergi hazırlansın, süreli olsun, farklı kesimlere hitap etsin ve uzun yıllar yaşasın, tabii içinde okullarla ilgili haberler de olsun ama sıkmasın ve reklam amacı da güdülmesin, ne yapıldıysa o yazılsın." görüşünden hareketle yayım kararı aldık.

Ancak her şey bu kararla bitmiyor tabii. Süreli yayınlarda "Mevkute Beyannamesi" koşulu var: tüm süreli yayınlar için hazırlanan bir çeşit sözleşme… Bu beyanname ile derginin imtiyaz sahibi veya sorumlu müdürü belirleniyor. Prosedür gereği, bu kişiler ve Vakıfla ilgili olarak birçok belge hazırlanıyor. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra derginin basımına izin veriliyor ve her yıl üç kez yayımlanan dergi basımından sonra ilgili mercilere teslim ediliyor ve karşılığında bir teslim belgesi alınıyor. (Bu isimlerde değişiklik olursa; yeni belirlemelere göre aynı işlemler tekrar edilerek bildirimde bulunuluyor.)

İlk beş sayıda PR şirketi, "Medya Evi Halkla İlişkiler"le çalıştık. Altıncı sayıda Topprint Basım, Tanıtım ve Yayıncılık şirketiyle tanıştık ve birlikte dokuz sayı çıkardık. 15. sayıdan itibaren ise MAS Matbaacılık ile yolumuza devam ediyoruz. İlk 16 sayı 34 sayfa olarak yayımlanan dergi, sonrasında iki forma arttırılarak 42 sayfa olarak yayımlanmaya başladı.

Son derece amatör, bir o kadar da heyecan ve hevesle başladık çalışmalara. Sayılar ilerledikçe deneyim kazandık, neredeyse profesyonel olduk ama ruhumuz hep amatör kaldı.

Kapak konularımızı çoğunlukla doğa ve çevre üzerine seçtik. Çocukluğun unutulan oyunlarını hatırlayıp sanal tehlikeye dikkat çektik. Cumhuriyet'in ışığından yarınların efendisi enerjiye dem vurduk. Etiği sorguladık. Okumuyoruz diye çığlık attık. Dünya'nın dengesini kimin bozduğunu sorduk. Hem de ne sormak... Haziran 2013'te yayınlanan 25. sayımızın kapak konusunu Dünya'nın dengesi üzerine belirlemiş, kapağı da ona göre tasarlamıştık: Dünya ve ona takılan bir gaz maskesi... Üstelik yazının son görseli penguenlerdi. O sayıyı eline alıp kapağı gören ve yazıyı okuyanların büyük bir çoğunluğu 1 Haziran 2013'te başlayan "Gezi olayları"na atıfta bulunulduğunu düşündü. Oysa yazı da kapak da Nisan ayında hazırlanmıştı, yani kapak tasarımda görseller de tamamen tesadüftü.

Sayıları düzenlerken hem eğlendik hem tartıştık, kâh çok güldük kâh gerildik, mesai saatleri dışında zaman bulabildiğimiz için gece yarılarına kadar çalıştık. Hep zamana karşı yarıştık, çoğu zaman paniğe kapıldık, strese girdik. Ama hiç vazgeçmedik!

Yüzlerce yazı düzeltip, yüzlerce görsel kullanınca restoran menüleri, sokak ilanları dâhil gördüğümüz her yazıda ve görselde hata bulur olduk. Sonra kendi yaptığımız hataları not edip birbirimizle eğlenir olduk. Her sayıda yeni bir şey öğrendik, öğrenmeye de devam ediyoruz.

FYZY Yayın Kurulu
(Şubat 2015)