Kütüphane
ORD. PROF. SIDDIK SAMİ ONAR (NİŞANTAŞI KAMPÜS KÜTÜPHANESİ)
Nisantaşı Kampüs Kütüphanesinin Adı Nereden Geliyor?
Nişantaşı Kampüs Kütüphanesi adını değerli Ordinaryüs Profesör Sıddık Sami Onar'dan (1897-1972) almaktadır. Hocaların hocası olarak namı yayılan Sıddık Sami Onar İstanbul'da doğmuş, Vefa Lisesi'ni bitirmiş ardından İstanbul Ünivesitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenimine devam etmiştir. İdare Hukuk'unda uzmanlaşan ve bu alanda duayen olarak bilinen Onar, Feyziye Mektepleri Vakfı'nda 1968-1972 yılları arasında Vakıf Başkanlığı'nı üstlenmiş, öğrenci dostu tavrı ve engin bilgisi ile gönüllerde taht kurmuş önemli bir bilim insanıdır. Bu anlamda kütüphanemize ismini vermesinden ötürü onur duyuyoruz.
Kütüphanemiz
Nişantaşı Kampüs Kütüphanesi'nin amacı, hızına yetişilemeyen bu bilgi dünyasında hangi bilginin güvenilir ve doğru olduğunun anlaşılması yönünde bir bilinç geliştirmek ve ışık olmaktır. Diğer taraftan eğitim-öğretim programında belirtilen eğitimsel amaçları destekleyici eğitim ve öğretim materyallerini temin ederek öğrencilerin gelişen teknoloji ve bilgi toplumunda hızlı ve verimli bir şekilde aranılan bilgiye ulaşmalarını sağlamak, yerel, bölgesel, ulusal ve evrensel kaynaklara erişimi sağlayarak öğrencilerin farklı görüş ve düşünceleri üretebilmelerini desteklemek, bireysel okuma alışkanlığı ve zevkini geliştirmek, kütüphane kaynaklarını, hizmetlerini ve gerekliliğini öğreterek kütüphane kullanımını günlük hayatlarının bir parçası haline getirmektir.
Anaokulunda üniversiteye kadar değişen yaş gruplarından, öğretmen, personel ve hatta dış kullanıcılara kadar uzanan her bilgi severe hizmet veren Nişantaşı Kampüs Kütüphanesi, objektif bilgiye ulaşmanın değerini hem insan hakları çerçevesinde hem de etik olarak korumaya ve savunmaya gayret etmektedir.
Teorik ve pratik olarak belirli konu ve branşlarda haftalık 35 saat ders öğretmen ve kütüphane uzmanları ile birlikte kütüphanede yapılmaktadır. Öğretmenler bu bağlamda yapmak istedikleri dersleri kütüphanenin müsait olma durumuna göre yıllık plan içinde rezerve etmektedirler.
Akademik derslerin dışında kampüs kütüphanesinde düzenlenen aktivitelerden bazıları şu şekildedir : Masal ve Hikaye Okuma Saatleri, Yazar-Okur Buluşması, Kültürel Aktiviteler, Akademik Dürüstlük Dersleri.
Koleksiyonumuz
Kampüs Kütüphanesinin koleksiyonu Uzm. Tülay Coşkun ve Uzm. Sevgi Bakır tarafından yönetilmekte olup bir yıl içinde birden fazla olacak şekilde güncel kaynakların alımı yapılmaktadır. Kaynakların seçiminde hem öğretmenlerin hem öğrencilerin talebi dikkate alınmakta olup bunula birlikte bilgi dünyası yakından takip edilerek koleksiyon geliştirilmeye dikkat edilmektedir.
Kaynaklarımız kitaplardan, akademik dergilere, dijital kaynaklardan (DVD vb..) veritabanlarına kadar geniş bir aralık göstermektedir. Aynı zamanda günlük Türkçe ve İngilizce gazeteler de temin edilmektedir.
Koleksiyon niceliği hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ;
- Beş farklı dilde yaklaşık 34000 basılı material (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca)
- Her ay düzenli gelen 70'e yakın güncel dergi
- 2500'den fazla elektronik kaynak (DVD : Film, Çizgi Film, Belgesel, Müzik)
- 3 veritabanı (Tumble Books, Britannica Online, EbscoHost)
Akademik Dürüstlük Hakkında
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları Nişantaşı Kampüs Kütüphanesi olarak akademik dürüstlük konusunu, telif hakları ve özgün fikre sayı çerçevesinde öğrencilerimizi akademiye hazırlarken bir dünya vatandaşı olma yolunda etik bir ilke olarak benimsemiş bulunmaktayız. Bu bağlamda her türlü akademik aşırma ve hırsızlıkla mücadeleyi geniş çapta yürütüyoruz. Öğrencilerimizin bu konuda bilinçlenmeleri açısından İlkokuldan liseye kadar olan süreçte akademik dürüstlük ve akademik yazım dersleri düzenliyor, MLA, APA gibi belirli akademik yazım standartlarını öğrencilerimize öğretmeye gayret gösteriyoruz.
Aşırma nedir?
Aşırma aslen bir öğrencinin, diğer öğrencilere göre akademik anlamda avantaj elde etme çabası yolunda, original bir fikri ya da bilgiyi kendisine aitmiş gibi atıf yapmadan gösterme çabasıdır. Kopya çekmek kavramı da bu kavramın birinci derecede merkezindedir. Burada sadece diğer öğrencilere karşı bir avantaj elde etme isteği yoktur. Aynı zamanda öğretmenin de yanlış yönlendirilmesi söz konusudur. Bu sebeple bu konuda öğrencilere verilecek etik ilkeler oldukça önemlidir.
Akademik sahtekarlık nedir?
Akademik sahtekarlığın bilinen ismi "intihal" dir. Farklı isimler altında yer alan bu konu aslen herhangi bir akademik çalışma ya da performanstan dürüst olmayan bir şekilde yararlanma teşebbüsüdür.
Öyleyse nasıl hareket edilirse intihal sınıfına girer?
- Bir başkasının işini kendi işiymiş gibi sunmak, yazmak. (Farklı kelime cümlelerle ve tercüme olsa dahi)
- Başkasının çalışmasını (tez, ödev ya da sunum) kendi çalışmasıymış gibi göstermek.
- Alıntı, kanıt ve hesapların yanlış verilmesi.
- Diğer yazarlara atıf yapmamak, yapılan atıfları tırnak içinde göstermemek.
- Kişinin kendi yapması gereken çalışmayı bir başkasına yaptırması (Örneğin: Öğrencinin ödevini, projesini velisine bir büyüğüne yaptırması)
- Başkalarının çalışmaları üzerinden oynamak, bilgiyi değiştirmek.
- Kanıt ve dataları, sonuçları kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek.
*Bu konu oldukça geniş olup, yıl içerisinde öğrencilerimize bilgisi aktarılmaktadır.
Çalışma Saatlerimiz ve İletişim
Pazartesi-Cuma
8.00-16.30
Tel : 0212 2331203-1219
Tülay Sağlam tulay.saglam@fmvisik.k12.tr
İclal Yıldız Demir iclal.demir@fmvisik.k12.tr
Bilgi dünyasına dair her türlü sorunuz için sizlerleyiz.
Unutmayın! "Bir bilgiyi bir arama motorundan tarattığınızda size en az 100.000 yanıt verecektir. Ama bir kütüphaneci sadece size doğru olanları gösterecektir". (Neil Gaiman)