Akademik Birimler Florya Işık İlkokulu - Ortaokulu
1-2-3-4. Sınıf Öğretmenliği Bölümü
1. ve 2.sınıflarda Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi; 3.sınıflarda Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi ve Fen Bilimleri; 4. sınıflarda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Trafik Güvenliği ile İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersleri sınıf öğretmenleri tarafından yürütülür.
Tüm derslerde öğrenirken mutlu olan, çevresine duyarlı, günlük yaşamda gereksinim duyulan temel bilgilere ve yaşam becerilerine sahip, öğrendiklerini yaşamın farklı alanlarında kullanabilen bireyler yetiştirmek hedeflenir.
Bir üst sınıf için gerekli akademik altyapı hazırlanırken bireysel farklılıklara dayalı eğitim öğretim anlayışı içinde, çağdaş öğrenme ve öğretme teknikleri kullanılarak anlamaya dayalı öğretim sistemi uygulanır. Bu bağlamda öğrenci merkezli eğitim ilkeleri, bireysel farklılıklar ile öğrencilerin öğrenme stilleri dikkate alınır. Yıl boyunca işlenecek konular öğretim programları doğrultusunda sınıf ve branş öğretmenleri tarafından disiplinler arası ilişkilendirmeler yapılarak planlanır ve tüm derslerin işlenişi bu doğrultuda eş zamanlı olarak yürütülür. Sınıfta, öğrenciler arasında bireysel rekabetin olduğu bir ortam yerine; öğrencilerin düşüncelerini özgürce paylaştıkları, çekinmeden soru sorabildikleri, iş birliği yapmayı öğrendikleri ve sadece kendileri ile yarıştıkları hür ve demokratik bir öğrenme ortamı oluşturulmasına önem verilir.
Derslerin işlenişinde, günümüzün koşullarının gerektirdiği tüm teknolojik olanaklardan yararlanılır. 1.,2.,3. ve 4.sınıfların dersliklerinde etkileşimli TV kullanılır. İşlenen konular, ders kitaplarının yanı sıra sınıf öğretmenleri tarafından hazırlanan çalışma kağıtları, hafta sonu ödevleri ve konu bazlı ünite kitapçıkları ile pekiştirilir.
Çocukların yaşama dair her şeyi oyun oynarken öğrendikleri düşüncesinden hareket edilerek derslerin işlenişinde eğitici oyunlar ve yaratıcı drama çalışmalarından yararlanılır. Böylece öğrencilerin düşüncelerini ifade edebilme, iletişim kurabilme, estetik duygularını geliştirme, yaratıcılık ve hayal gücünü zenginleştirmelerine fırsat verilir. Sınıf ortamının yanı sıra farklı yaşam alanları da kullanılarak öğrencinin "yaparak-yaşayarak" öğrenmesine olanak sağlanır. Bu amaçla düzeye uygun şehir içi ve şehir dışı geziler yapılır. Öğrencilere dayanışma ve yardımlaşma becerileri kazandırmak, çevresine ve topluma karşı duyarlı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla toplum hizmeti ve sosyal sorumluluk proje çalışmalarına yer verilir.
1., 2., 3. ve 4. sınıflarda öğrencilerin başarısı; gelişim düzeyleri dikkate alınarak öğretmen rehberliğinde akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilir. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile belirlenir.
Öğrencilerimizin öğrenme sürecindeki gelişimini görmek, kendi gelişimini izlemesine fırsat vermek, zaman içerisindeki öğrenimlerini belgelemek, öz değerlendirme yapabilmelerini sağlamak ve gelişimlerine yönelik geri bildirimde bulunmak amacıyla her yılın sonunda portfolyo sunumları yapılır.
Department of Classroom Teaching
Turkish, Mathematics and Life Sciences in 1st and 2nd grades; Turkish, Mathematics, Life Sciences and Science in 3rd grades; In 4th grades, Turkish, Mathematics, Social Studies, Science, Religious Culture and Ethics, Traffic Safety and Human Rights, Citizenship and Democracy courses are taught by classroom teachers.
In all courses, it is aimed to raise individuals who are happy while learning, sensitive to their environment, have the basic knowledge and life skills needed in daily life, and can use what they have learned in different areas of life.
While the academic infrastructure required for the next grade is being prepared, an understanding-based teaching system is applied using contemporary learning and teaching techniques within the understanding of education based on individual differences. In this context, student-centered education principles, individual differences and students' learning styles are taken into account. The topics to be covered throughout the year are planned by class and branch teachers by making interdisciplinary associations in line with the curriculum, and all courses are taught simultaneously in this direction. Instead of an environment where there is individual competition between students in the classroom; Importance is given to creating a free and democratic learning environment where students share their thoughts freely, ask questions without hesitation, learn to cooperate and compete only with themselves.
All technological facilities required by today's conditions are used in teaching the lessons. 1.,2.,3. Interactive TV is used in the classrooms of 4th and 4th grades. In addition to textbooks, the topics covered are reinforced with worksheets, weekend assignments and subject-based unit booklets prepared by classroom teachers.
Based on the idea that children learn everything about life while playing, educational games and creative drama studies are used in teaching the lessons. Thus, students are given the opportunity to express their thoughts, communicate, develop their aesthetic feelings, and enrich their creativity and imagination. In addition to the classroom environment, different living spaces are used to enable students to learn "by doing". For this purpose, local and out-of-city trips are organized according to the level. Community service and social responsibility project studies are included in order to provide students with solidarity and cooperation skills and to contribute to their growth as individuals who are sensitive to their environment and society.
Success of students in 1st, 2nd, 3rd and 4th grades; Academic and social development is constantly monitored under the guidance of teachers, taking into account their development levels. The development levels of students are determined by observation forms for participation in individual and group activities carried out under the guidance of teachers, game-based evaluations, and measurement tools aimed at fulfilling assigned tasks.
Portfolio presentations are made at the end of each year in order to see the progress of our students in the learning process, to give them the opportunity to monitor their own development, to document their learning over time, to enable them to self-evaluate and to provide feedback on their development.
Türkçe Bölümü
İlköğretimde bütün derslerin temelini oluşturan Türkçe dersleri; okuma, anlama, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinde birbiriyle örüntülü derslerle işlenmektedir. MEB programının yanı sıra öğrenci ihtiyaçlarını karşılayacak kazanımlar programa eklenerek ders içerikleri zenginleştirilmektedir.
Dersler, öğretmenlerin üniteye özel hazırladığı metin seçkisi kitapçıkları ile Türk ve yabancı yazarlardan seçilmiş okuma kitapları üzerinden yürütülür. Bu metinler üzerinde sorgulama, kendi tanımlamalarını yapma, soru-cevap, metinden yola çıkarak yaşama dair çıkarımlar yapma gibi çalışmalar uygulanır ve tema sonunda da öğrenciler tarafından içerikle bağlantılı performans görevleri hazırlanır.
5.sınıflarda haftanın deyim ve atasözü paylaşılır ve derslerde bu deyim ve atasözleri üzerine konuşulur. 6.sınıflarda deyim ve atasözleri; öğrencilerin sözsüz anlatım, yaratıcı düşünme, problem çözme ve öğrendiklerini hatırlama becerilerini geliştirmek amacıyla sessiz sinema oyunu yöntemiyle verilmektedir.
Öğrencilerin Türkçe dersiyle ilgili kazanımları, hafta içi ve hafta sonu ödevleriyle, dönemde iki kez yapılan tema sonu testleriyle kontrol edilir ve bu bilgiler gerek e-posta ile gerek veli görüşme saatlerinde veli ile de paylaşılır. Ödev ve testlerin verilerine göre gereksinimi olan öğrenciler etütlerle ya da ek çalışmalarla desteklenir.
Öğrencilerimiz, Türkçe sınavlarında okuma-anlama, dil bilgisi kurallarını bilme ve uygulama, dinleme ve konuşma becerilerini aktarabilme alanlarında değerlendirilirler. Bir yarıyılda iki yazılı, iki uygulama sınavı uygulanır. Her sınavdan önce sınıf düzeyine uygun pekiştirme ödevleri verilerek sınava hazırlık çalışmaları yapılır.
Bu çalışmaların yanı sıra yardımcı kitaplardan örnek uygulamalar ve testler çözülür, ders çalışma notları hazırlanır, öğrencilere dağıtılır ve ders dosyalarında sıralayarak saklamaları sağlanır.
Nitelikli birer okuyucu olabilmeleri, entelektüel birikim kazanabilmeleri ve analitik düşünebilmeleri için değerlendirmeleri öğretmenler tarafından yapılmış farklı türlerde evrensel değerleri yansıtan ve felsefi düşünceye geçişe olanak sağlayan edebi eser listeleri oluşturulur. Bu eserlerden ikisi sınıf içinde tüm sınıf tarafından okunur ve Türkçe öğretmenleriyle yorumlanır. Diğer kitaplar da ev okuması şeklinde öğrencilere verilir ve takip edilir.
Ana dil öğretimiyle öğrencilere; okuma alışkanlığı olan, okuduğunu yaşamla bağdaştıran, yazma becerisi gelişmiş, etkin dinleyebilen, kendini topluluk önünde ana dilini yetkin kullanarak ifade edebilen bireyler olarak yetiştirme becerilerinin kazandırılması temel amaç olarak alınmıştır.
Turkish Department
Turkish lessons, which form the basis of all courses in primary education, are taught with interwoven lessons in reading, comprehension, writing, listening and speaking skills. In addition to the MEB curriculum, the course content is enriched by adding acquisitions that meet the needs of the students.
The lessons are conducted through text selection booklets prepared by the teachers specifically for the unit and reading books selected from Turkish and foreign authors. Activities such as questioning, making their own definitions, question-answer, making inferences about life based on the text are applied on these texts, and at the end of the theme, performance tasks related to the content are prepared by the students.
In Grade 5, the idioms and proverbs of the week are shared and these idioms and proverbs are discussed in lessons. In Grade 6, idioms and proverbs are taught using the charades method in order to develop students' skills in non-verbal expression, creative thinking, problem solving and remembering what they have learned.
Students' achievements in the Turkish language course are checked through weekday and weekend homework assignments and end of theme tests that are carried out twice a term, and this information is shared with parents via e-mail and during parent-teacher conferences. According to the data of homework and tests, students who are in need are supported with studies or additional studies.
Our students are assessed in Turkish exams in the areas of reading comprehension, knowledge and application of grammar rules, listening and speaking skills. Two written and two practical exams are administered in one semester. Before each exam, students are given reinforcement homework appropriate to their grade level to prepare for the exam.
In addition to these studies, sample applications and tests are solved from auxiliary books, study notes are prepared, distributed to students and they are sorted and kept in their course files.
In order for them to become qualified readers, to gain intellectual knowledge and to think analytically, lists of literary works that reflect universal values in different genres and that enable transition to philosophical thinking are created and evaluated by teachers. Two of these works are read in class by the whole class and interpreted with the Turkish teachers. Other books are given to the students as home reading and followed up.
Through mother tongue teaching, students are expected to have the habit of reading, to associate what they read with life, to have developed writing skills, to be able to listen effectively, to be able to express themselves competently in front of a group in their mother tongue.
Fen Bilimleri dersinde, öğrencilerimizi 'heyecanlandırmayı', bilimsel fikirlerin uygulanması ve toplum üzerindeki etkilerinin takdir edilmesi, çevremiz ve günümüzün iş gücü ve küresel pazarları açısından temel öneme sahip bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.
Öğrencilerimizin doğal meraklarını ve dünya hakkında soru sorma isteklerini artırmayı, deneysel kanıt ve modelleme yoluyla açıklamalar geliştirip değerlendirmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Tüm öğrencilerimizi geleceklerine hazır, bağımsız öğrenenler olmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Derslerimiz öğrencilerimize bilgilerini geliştirme fırsatı, fikirlerini uygulama şansı veren, düşünme ve çıkarım yapma yeteneklerini geliştirecek hem teorik hem de pratik çalışmaları içermektedir.
Fen bilimleri öğretmenleri tarafından öğrencilerin gereksinimleri doğrultusunda hafta sonu ve hafta içi pekiştirme çalışmaları, ders notları, mini sınavlar, ünite sonu testleri ve İngilizce terminoloji çalışmaları hazırlanır. Bu çalışmalarla öğrenme eksikleri belirlenir, tamamlamaya yönelik çalışmalar planlanır ve uygulanır.
Fen Bilimleri öğretimindeki hedefler:
- Bilimsel fikirleri değerlendirme, sentezleme, problem çözme, doğru analiz ve hesaplama yapabilme ve sonuçları uygun şekilde sunabilme becerilerini geliştirmek.
- Küresel Okullar müfredatını uygulayarak sürdürülebilirlik alanında farkındalık oluşturmak,
- Bilimsel ve çevre okuryazarı olmak.
- Araştıran ve araştırma sonuçlarını yorumlayabilen öğrenci yetiştirmek.
- Uygulamalı çalışmalarda ve problem çözme etkinliklerinde laboratuvar ortamına, teknolojiye ve araç gereçlere aşinalık kazandırmak.
- Günlük yaşam deneyimleriyle dersin kazanımları arasında bir köprü kurmak.
- Ders içi etkinlik ve uygulamalarla bilgiye ulaşabilen ve bu bilgileri analiz etmeyi sağlayan fen bilimleri dersine pozitif tutum geliştirmek.
- Eko-Okullar müfredatını uygulayarak öğrenci merkezli etkinlikler yürütmek.
In Science, we aim to 'excite' our students, to make them appreciate the application of scientific ideas and their impact on society, and to enable them to grow as individuals of fundamental importance for our environment and today's workforce and global markets.
We aim to increase our students' natural curiosity and willingness to ask questions about the world, enabling them to develop and evaluate explanations through experimental evidence and modelling. We aim to encourage all our students to become independent learners, ready for their future. Our lessons include both theoretical and practical work that gives our students the opportunity to develop their knowledge, the chance to apply their ideas and develop their ability to think and make inferences.
Science teachers prepare weekend and mid-week reinforcement activities, lecture notes, mini-exams, end-of-unit tests and English terminology studies in line with the needs of the students. Through these activities, learning deficiencies are identified, and activities to complete them are planned and implemented.
Objectives in science teaching:
*To develop the ability to evaluate and synthesise scientific ideas, solve problems, make accurate analyses and calculations, and present results appropriately.
*To raise awareness in the field of sustainability by implementing the Global Schools curriculum,
*To be scientifically and environmentally literate.
*To educate students who can research and interpret research results.
*To gain familiarity with the laboratory environment, technology and equipment in applied studies and problem solving activities.
*To establish a bridge between daily life experiences and course outcomes.
*To develop a positive attitude towards the science course that enables students to access and analyze information through in-class activities and applications.
*To carry out student-centered activities by implementing the Eco-Schools curriculum.
Matematik Bölümü öğretmenleri; bilgiyi verildiği gibi kabul etmeyen, sorgulayan, yorumlayan, eleştirel düşünebilen, mantık ve muhakeme yapabilen ve paylaşan bireyler yetiştirmek amacıyla öğrencilerine lise için gerekli olan altyapıyı vermektedir. Eğitim bir süreçtir ve bu süreçte bölüm olarak ortak dili, sürekliliği, iş birliğini esas alarak matematik öğretimini 5. sınıftan 8. sınıfa kadar bir bütün olarak sürdürmekteyiz.
Alis (Anaokulundan liseye) sistemi ile öğrencilerimizin beceri temelli gelişim süreçlerini takip etmekteyiz. Understanding by Design, (Tasarım Yolu ile Öğrenme) merkezine öğrencilerin konularda derinleşmesini ve kalıcı anlamasını alan, yenilikçi ve kapsamlı bir eğitim modelidir. Okulumuz akademik programımızın temelini planlama ve programlama yaklaşımı olan UbD (Tasarım Yolu ile Öğrenme) oluşturmaktadır. Öğrencilerimizin öğrenme süreçleri bir bütün olarak algılanıp, bireysel ihtiyaçları, farklı öğrenme stilleri farklı becerileri belirlenerek, ihtiyaca yönelik planlamalar yapılmaktadır. UbD Modelini kullanmaktaki temel amaçlarımız, öğrendiklerin konuların günlük hayatla bağlantısını kurmalarını, bu bağlantıyı kurarken eleştirel düşünmelerini, derin ve kalıcı anlamaya yönelik kendi öğrenme yöntemlerini keşfetmelerini, süreç boyunca genel kültür seviyelerini artırmalarını ve eğlenmelerini sağlamaktır. Öğrencilerin sadece okul yaşantılarında değil, birer yetişkin olduklarında da kullanmaları beklenen analiz etme, yorumlama ve günlük hayat problemlerine çözüm bulma becerilerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Understanding by Design (UbD) çerçevesinde hazırlanan ders planları, derslerde verilen tüm bilgi ve becerilerin gerçek yaşama transfer edilmesini sağlayacak deneyimlerden oluşmaktadır.
Matematik öğretimindeki temel hedeflerimiz şunlardır:
* Matematiğin evrensel bir dil olduğunu ve bu dili oluşturan sembol ve kavramları öğretmek,
* Sayı sistemini, dört işlemin dayandığı temel ilkeleri kavratmak,
* Temel işlemleri doğru ve hızlı sonuçlandırma becerisini ve problem çözme yeteneğini geliştirmek,
* Geometrik cisim ve şekiller ile ilgili temel kavramları ve özellikleri kavratmak,
* Ders içi etkinlik ve uygulamalarla matematik dersine olumlu tutum geliştirmek,
* Ulusal ve uluslararası sınavlara hazırlamak,
* Eleştirel düşünme, araştırma, keşfetme becerilerini geliştirmek.
* Farklı fikir ve bakış açılarına, bazı problemlerin birçok çözüm yolu olduğu farkındalığıyla saygı duyan bireyler yetişmek.
The teachers of the Department of Mathematics provide their students with the necessary infrastructure for high school in order to raise individuals who do not accept information as it is given, who question, interpret, think critically, use logic and reasoning, and share it. Education is a process and in this process, as a department, we continue mathematics teaching as a whole from 5th to 8th grade based on common language, continuity and cooperation.
We follow the skill-based development processes of our students with the Alis (from kindergarten to high school) system. Understanding by Design (Learning by Design) is an innovative and comprehensive education model that focuses on students' deepening and permanent understanding of subjects. UbD (Learning by Design), which is a planning and programming approach, forms the basis of our academic programme. The learning processes of our students are perceived as a whole, individual needs, different learning styles and different skills are determined and planning is made according to the needs. Our main objectives in using the UbD Model are to ensure that the subjects they learn are connected to daily life, to think critically while making this connection, to discover their own learning methods for deep and permanent understanding, to increase their general culture level and to have fun during the process. Students are expected to analyze, interpret and find solutions to daily life problems, which they are expected to use not only in their school life but also when they become adults.
The lesson plans prepared within the framework of Understanding by Design (UbD) consist of experiences that will enable the transfer of all the knowledge and skills given in the lessons to real life.
Our main objectives in mathematics teaching are as follows:
*To teach that mathematics is a universal language and the symbols and concepts that make up this language,
*To comprehend the number system, the basic principles on which the four operations are based,
*To develop the ability to finalise basic operations accurately and quickly and to develop problem solving ability,
*To comprehend the basic concepts and properties of geometric objects and shapes,
*To develop a positive attitude towards mathematics course through in-class activities and applications,
*To prepare for national and international exams,
*To develop critical thinking, research and discovery skills.
*To raise individuals who respect different ideas and perspectives with the awareness that some problems have many solutions.
SOSYAL BİLİMLER BÖLÜMÜ
Sosyal bilgiler, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi dersleri “Sosyal Bilimler Bölümü”ne bağlı olarak yürütülen derslerdir.
Sosyal bilgiler dersi, disiplinler arası bir ders olma özelliği taşımaktadır. Tarih, coğrafya, arkeoloji, ekonomi, siyaset bilimi, hukuk, sosyoloji gibi disiplinlerin birleşiminden oluşmaktadır. Bu yönü sosyal bilgiler dersinin hayatla ve gündemle ilişkilendirilmesini sağlamaktadır.
Derslerimiz, öğrencilerimizin demokratik değerleri benimsemiş birer yurttaş olarak yaşadığı topluma uyumlu ve elde ettiği kazanımlar sayesinde ülke geleceğine yön verebilecek nitelikte bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, ulusunu, bayrağını, ülkesini her yönüyle seven, farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak gören, düşünen, araştıran ve sorgulayan, sorumluluk sahibi, özgüveni yüksek bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Derslerimiz öğrenci merkezli ve teknolojik tasarımlarla inşa edilmektedir. Ayrıca toplumsal yaşamı deneyimlemek ve sosyal katılımın öneminden hareketle; çevre gezileri, teknoloji kullanımı ile destekli sunumlar, seminerler, paneller, sergiler, projeler ve grup çalışmaları ile azami fayda amaçlanır. Sınıf içerisinde yapılan tüm etkinlikler, çalışma kâğıtları, farklılaştırılmış öğretim etkinlikleri, konu kavrama, ünite değerlendirme ve genel değerlendirme testleri öğrencilerimizin konuları kalıcı öğrenme ile bir üst sınıfa taşıyabilmesi adına yapılan çalışmalardır. Bu hedefler doğrultusunda öğrencilerin ulusal/uluslararası proje ve çalışmalara katılmaları desteklenir.
Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde ise hedefimiz ahlâkî değerleri bilen ve bunlara saygı duyan, öğrenilen ahlâkî değerleri içselleştirebilmiş, erdemli bireyler yetiştirebilmektir. Bu derste öğrencilerimizin bireysel açıdan inanma ve yaşama özgürlüklerinin bilincine varabilmeleri, dini kavramları doğru anlayabilmeleri, başkalarının inanç ve yaşayışlarına hoşgörü ile yaklaşabilmeleri, dinin kültürü oluşturan unsurlardan biri olduğunu kavrayabilmeleri amaçlanmaktadır.
SOCIAL SCIENCES DEPARTMENT
Social studies, Turkish Republic History of Revolution and Kemalism, Religious Culture and Moral Knowledge courses are carried out under the "Social Sciences Department".
Social studies course is an interdisciplinary course. It is a combination of disciplines such as history, geography, archaeology, economics, political science, law and sociology. This aspect ensures that the social studies course is associated with life and the agenda.
Our lessons aim to raise individuals who are compatible with the society in which our students live as citizens who have adopted democratic values and who can shape the future of the country thanks to the gains they have achieved.
We aim to raise individuals who are loyal to Atatürk's principles and revolutions, who love their nation, flag and country in every aspect, who see our differences as our richness, who think, research and question, who are responsible and self-confident.
Our courses are built with student-centered and technological designs. In addition, based on the importance of experiencing social life and social participation; environmental trips, presentations supported by the use of technology, seminars, panels, exhibitions, projects and group work are aimed at maximum benefit. All activities in the classroom, worksheets, differentiated teaching activities, subject comprehension, unit evaluation and general evaluation tests are studies carried out in order for our students to carry the subjects to the next grade with permanent learning. In line with these goals, students are supported to participate in national/international projects and studies.
In religious culture and ethics lessons, our goal is to raise virtuous individuals who know and respect moral values, who have internalized the moral values they have learned. In this course, it is aimed for our students to be aware of their individual freedom to believe and live, to understand religious concepts correctly, to approach the beliefs and lives of others with tolerance, and to comprehend that religion is one of the elements that make up culture.
İNGİLİZCE
Okulumuzda İngilizce dersi, dört ana beceri olan dinleme, okuma, yazma ve konuşma alanlarında öğrencilerin kendilerini doğru, akıcı ve özgürce ifade etmelerini hedefleyen, pratik kullanımı ön plana çıkaran bir yapıdadır.
Derslerdeki başlıca hedefimiz, öğrencilerimizi 8 yıllık İngilizce eğitimi sonunda bu dili, çeşitli ortamlardaki insanlarla iletişim kurabilecek kadar akıcı ve rahat kullanabilen bireyler olarak yetiştirmektir. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin soru soran, analitik ve eleştirel düşünebilen, kıyaslama ve yorum yapabilen, kısacası İngilizceyi etkin biçimde kullanan bireyler olmaları diğer hedeflerimiz arasındadır. Bu nedenle tüm seviyelerde kullandığımız ders materyalleri, üst düzey düşünme becerilerini harekete geçiren ve “hayat boyu öğrenme” prensibine göre hazırlanmış ürünlerdir.
“Dil, ders olarak değil iletişim aracı olarak algılanmalıdır. Bu nedenle dört duvar arasına hapsedilemez ve ancak dört beceride sürekli kullanılırsa gelişir.” prensibinden hareketle öğrencilerimize çeşitli aktiviteler yoluyla kendilerini, öğrendikleri yabancı dillerde ifade etme olanağı veririz. Örneğin çeşitli gösteriler, hem yıl içerisinde bazı ünite konularımızın pekiştirici aktivitesi olarak hem de yıl sonunda kulüplerimizde ve sınıflarımızda yıl boyu yapılan çalışmaların ürünü olarak sergilenir. Küçük ve büyük gruplarda “yıl sonu ürün dosyası sunumları” yoluyla öğrencilerimiz, yıl boyunca ürettikleri ürünlerini aileleriyle paylaşarak hem özgüvenlerini hem de topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirirler. Bilgi yarışmaları yoluyla öğrencilerimiz eğlenceli ve rekabet dolu ders dışı aktivitelerle öğrendiklerini pekiştirir, çeşitli konularda düzenlediğimiz münazaralarla da sınıflar arası alanda fikir tartışmalarına olanak bulurlar.
Öğrencilerimizin İngilizce becerilerini bağımsız ve objektif bir değerlendirmeye tabi tutmak amacıyla 5. sınıflarımız bağımsız ve yetkili kuruluş tarafından TOEFL Primary Step 2 sınavına, 8. sınıflarımız TOEFL Junior Sınavına katılırlar. Bu sınavlar, uluslararası geçerliliğe sahip sertifika sınavlarıdır. FMV Vakfı, tüm öğrencilerimizin sınav ücretlerini karşılıksız olarak karşılamaktadır.
MODERN DİLLER (ALMANCA-İSPANYOLCA)
Günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında birden fazla yabancı dile hakim olmak, doğru iletişim becerileri kurmak için gereklidir. Dil bilimcilerin de ifade ettiği gibi bir yabancı dili belirli bir düzeyde öğrenmiş öğrencilerin ikinci bir dili öğrenmeye başlamaları, dilsel zekalarının gelişmesi noktasında çok büyük bir rol oynamaktadır. Yabancı dil öğretimine erken yaşta başlanmasının büyük önem taşıdığı gerçeğinden yola çıkarak Florya Işık Okulları, ilkokul 4. sınıftan itibaren İngilizcenin yanında ikinci yabancı dili öğrenme olanağı sunmaktadır.
İkinci yabancı dil eğitiminde hedefimiz, ortaokuldan mezun olan öğrencilerimizi Avrupa Ortak Dil Çerçevesi (Common European Framework of Reference for Languages) kriterlerine göre temel kullanıcı seviyesinde yetiştirerek kendilerini bu dilde rahatça ifade edebilmelerini sağlamaktır.
Yabancı dil eğitim programında Almanca, Fransızca ve İspanyolca ikinci dil seçeneği olarak sunulmaktadır. İkinci yabancı dil, öğrenilen İngilizce dili referans gösterilerek aynı ilkeler doğrultusunda öğretilmektedir. Ortaokul bitiminde öğrencilerimiz uluslararası geçerliliği olan ve bağımsız kuruluşlar tarafından yürütülen Almanca FIT, Fransızca DELF ve İspanyolca DELE sınavlarına girebilmekte ve dil becerilerini dünya vatandaşı olarak sertifika ile belgeleyebilmektedirler.
ENGLISH
English lessons at our school are designed to enable students to express themselves correctly, fluently and freely in the four main skills of listening, reading, writing and speaking, and to emphasize practical use.
Our main goal in the lessons is to educate our students as individuals who can use this language fluently and comfortably enough to communicate with people in various environments after 8 years of English education. Our other goals are that our students who graduate from our school become individuals who ask questions, think analytically and critically, make comparisons and comments, in short, use English effectively. For this reason, the course materials we use at all levels are products that stimulate high-level thinking skills and are prepared according to the principle of "lifelong learning".
"Language should be perceived as a means of communication, not as a lesson. For this reason, it cannot be confined within four walls and can only develop if it is used continuously in four skills." Based on this principle, we give our students the opportunity to express themselves in the foreign languages they have learnt through various activities.For example, various performances are exhibited both during the year as a reinforcing activity for some of our unit subjects and at the end of the year as a product of the work done throughout the year in our clubs and classes.Through "year-end product file presentations" in small and large groups, our students develop their self-confidence and public speaking skills by sharing the products they have produced throughout the year with their families. Through quiz competitions, our students reinforce what they have learnt through fun and competitive extracurricular activities, and through debates we organize on various topics, they have the opportunity to discuss ideas between classes.
In order to make an independent and objective assessment of our students' English skills, our 5th graders take the TOEFL Primary Step 2 exam and our 8th graders take the TOEFL Junior Exam, both administered by an independent and authorized organisation.These exams are internationally recognised certification exams.FMV Foundation covers the exam fees of all our students free of charge.
MODERN LANGUAGES (GERMAN-SPANISH)
In today's rapidly changing and developing world, mastering more than one foreign language is necessary to establish correct communication skills. As linguists state, students who have learnt a foreign language at a certain level play a crucial role in the development of their linguistic intelligence when they start learning a second language. Based on the fact that it is of great importance to start foreign language education at an early age, Erenköy Işık Schools offer the opportunity to learn a second foreign language in addition to English from the 4th grade of primary school.
Our goal in second foreign language education is to ensure that our students graduating from secondary school can express themselves comfortably in this language by raising them to the level of basic users according to the Common European Framework of Reference for Languages.
German, French and Spanish are offered as second language options in the foreign language education programme. The second foreign language is taught in accordance with the same principles, with reference to the English language learnt. At the end of secondary school, our students can take the internationally recognised German FIT, French DELF and Spanish DELE exams, which are conducted by independent institutions, and certify their language skills as citizens of the world.
İlkokul
Müzik dersimizin en temel amacı, çocuklara müziği tanıtmak, müziği anlamalarını ve takdir etmelerini sağlamak, müzikle etkileşim kurmalarına fırsat tanımak ve müziğe duygusal bir bağ geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Buradan yola çıkarak yine öğrencilerimizin müzik algısını geliştirmek, onlara temel müzik kavramlarını ve nota okumayı öğretmektir. Grup çalışmaları yaparak koro veya Orff çalgıları çalma gibi etkinlikler aracılığıyla işbirliği yapma yeteneklerini geliştirmek ve disipline teşvik etmek. Ayrıca, farklı kültürlerden gelen müziği tanıtarak öğrencilere kültürel çeşitliliği anlamalarını ve takdir etmelerini sağlamak. Yine bu düzeyde müzik derslerimiz öğrencilerimize müziği sevmeleri, anlamaları ve ilerideki müzik eğitimlerine temel oluşturacak bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlar.
Ortaokul
Müzik derslerimizde en temelde öğrencilerimize, müziği daha derinlemesine anlama, müzikal becerilerini geliştirme ve enstrüman çalma yeteneklerini kazandırmayı amaçlıyoruz.
Yine bununla birlikte bu süreçte enstrüman eğitimi alan öğrencilerimize düzenlilik, disiplin ve sabır kazandırmayı, müziği daha derinlemesine anlamalarını ve keyif alarak müzik yapmalarını sağlamayı, ayrıca çaldığı enstrümanı ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmalarını amaçlıyoruz.
Görsel sanatlar, insanların duyusal deneyimlerini, düşüncelerini ve duygularını ifade etmek için görsel öğeleri kullanarak yarattıkları sanat biçimidir. Görsel sanatlar; resim, heykel, fotoğraf, grafik tasarım, illüstrasyon, seramik, dokuma, baskı sanatları ve daha birçok farklı disiplini içerebilir. Bu sanat formları, görsel estetik, anlam ve ifade yoluyla çeşitli amaçlar taşıyabilir. Sanatçının yaratıcılığını sergilediği, izleyiciyi etkilediği ve düşündürdüğü bir alan olup, kültürel ve estetik değerlerin ifadesi için önemli bir araç olarak kabul edilir. Öğrencilerimiz görsel sanatlar derslerinde görsel ifadeyi geliştirmek amacıyla çalışmalar yapar. Görsel sanatlar, sanatın insan hayatındaki önemini anlamalarına yardımcı olabilir ve sanatsal becerilerini geliştirmelerine olanak tanır. Kendi sanatsal tarzlarını geliştirmelerine yardımcı olur.
Beden Eğitimi ve Spor
Beden eğitimi dersleri ile öğrencilerin gelişim özellikleri göz önünde tutularak kişisel ve toplumsal yönden sağlıklı, mutlu, iyi ahlâklı ve dengeli kişilik sahibi, yapıcı, yaratıcı, üretken ve demokratik hayatın temel ilkelerini benimsemiş fertler olarak yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır. Bununla birlikte öğrencilere egzersiz ve sporu sevdirmek, öğrencilerin düzenli olarak egzersiz ve spor yapmalarını sağlamak beden eğitimi ve spor dersinin en önemli amaçlarındandır. Hareket etmek, insan yaşamının her döneminde vazgeçilmezdir. Çocuk, okul çağına geldiğinde hareket ederken değişik hedeflere ulaşmayı dener. Bu nedenle ders etkinlikleri kapsamındaki temel hareket eğitimi, değişik amaçlarla yapılmaya başlanır. Bu eğitim sürecinde öğrencilerin yaş düzeyi, hazırbulunuşlukları, ilgileri, beklentileri, gibi etkenlerin dikkate alınması öngörülür. Ders, öğrencilerin yaşına ve fiziksel özelliklerine uygun olarak etkinliklere katılacağı ve oyun oynayacağı şekilde planlanır. Bu anlamda öğrencilerimizi;
İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda beden eğitimi ve oyun dersi ile öğrencilerin hayatları boyunca kullanacağı temel hareketleri, aktif ve sağlıklı hayat becerilerini geliştirerek bir sonraki eğitim düzeyine hazır olmalarını sağlamaktır.
Beden eğitimi ve oyun dersinin devamı niteliğinde olan 5, 6, 7 ve 8. sınıflar beden eğitimi ve spor dersinde öğrencilerin aşağıdaki kazanımlara ulaşmaları beklenmektedir:
*Çeşitli sporlara özgü hareket becerilerini geliştirmek,
*Hareket kavramlarını, stratejilerini ve taktiklerini çeşitli fiziksel etkinliklerde ve sporlarda kullanmak,
*Sağlıklı olmak ve sağlığını geliştirmek için fiziksel etkinliklere ve spora düzenli olarak katılmak,
*Beden eğitimi ve sporla ilgili kültürel birikim ve değerlerimizi kavramak, öz yönetim becerilerini geliştirmek, iletişim becerileri, işbirliği, adil oyun (fair play), sosyal sorumluluk, liderlik, doğaya duyarlılık ve farklılıklara saygı özelliklerini geliştirmek amaçlanmıştır.
Physical Education
The aim of physical education courses is to raise students as individuals who are healthy, happy, have good morals and balanced personalities, constructive, creative, productive and have adopted the basic principles of democratic life by taking into account their developmental characteristics. In addition to this, one of the most important aims of physical education and sports course is to make students love exercise and sports and to ensure that students do exercise and sports regularly. Movement is indispensable in every period of human life. When the child reaches school age, he/she tries to reach different goals while moving. For this reason, basic movement training within the scope of course activities starts to be done for different purposes. In this education process, factors such as students' age level, readiness, interests and expectations are taken into consideration. The course is planned in such a way that students participate in activities and play games in accordance with their age and physical characteristics. In this sense, our students;
To ensure that students are ready for the next level of education by developing the basic movements, active and healthy life skills that students will use throughout their lives with physical education and game lessons in primary school 1st, 2nd, 3rd and 4th grades.
In the physical education and sports course for grades 5, 6, 7 and 8, which is a continuation of the physical education and games course, students are expected to achieve the following outcomes:
*To develop movement skills specific to various sports,
*To use movement concepts, strategies and tactics in various physical activities and sports,
*Regularly participate in physical activities and sports to be healthy and improve their health,
*It is aimed to comprehend our cultural background and values related to physical education and sports, to develop self-management skills, communication skills, cooperation, fair play, social responsibility, leadership, sensitivity to nature and respect for differences.
Bu becerilerinden birisi olan “Computational Thinking” (sayısal düşünce) kavramı, “bilgisayar bilimini kullanarak problem çözme becerisi” şeklinde ifade edilmektedir. Algoritmik düşünme ile büyük problemlerin küçük parçalara ayrılarak sonuca ulaşılması hedeflenmektedir.
Geleceğin; üretme, tasarlama, kodlama ve düşünme becerileri üzerine kurulduğu ve dijital vatandaşlık bilgisinin global bir gereksinim haline geldiği bilinciyle, FMV Işık Okulları Bilişim Teknolojileri bölümü olarak, bilişim teknolojileri dersi müfredatını her yıl güncel bilgi, yazılım ve bakış açısıyla revize etmekteyiz.
Ayrıca son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz ve öğretmenlerimizin de yetkinlikleri olduğu eğitimde yapay zeka araçları okul olarak önem verdiğimiz bir konu. Ders içeriklerine öğrencilerimizin diğer derslerinde de kullanabilecekleri yapay zeka araçlarını ekleyerek müfretımızı zenginleştirmekteyiz.
Bilişim Teknolojileri Dersini; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde K12 bütünlüğünü sağlayacak şekilde planmakta, güncellenmekte ve yürütmekteyiz.
Hızla değişen teknolojik standartlar, donanım ve yazılımlara bağlı olarak dinamik bir içerik ve fiziksel yapılanma için Bilişim Teknolojileri Bölümü olarak gerekli düzenleme ve güncellemeleri gerçekleştirmekteyiz.
İlkokul Bilişim Teknolojileri Dersleri
Okulumuzda 1. sınıftan itibaren haftalık Bilişim Teknolojileri derslerine yer verilmektedir. Eğitim dönemi içerisinde müfredatımız dahilinde, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri”, “Dijital Ürün Oluşturma”, “İletişim, Araştırma ve İş birliği”, “Hesaplamalı Düşünme” ve “Etik ve Güvenlik” konuları; eğitim öğretim yılı başında FMV Işık Okulları Bilişim Teknoloji Bölümü tarafından güncel teknolojik gelişmeler ve öğrencilerimizin ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmekte ve güncellenmektedir.
Maker ve robotik içerikli bilişim kulüplerinde de sadece tüketen değil, üreten bir nesil için çalışmalara destek verilmektedir. Okul öncesi ve ilkokulda “algoritma ve kodlama” becerisini kazandırdığımız öğrencilerimiz, ortaokul seviyesinde kazandıkları bu becerilerin pratik uygulamalarını da yaparak, bu becerileri tamamlayıcı nitelikte olan “robotik ve maker” içeriğiyle zenginleştirilmiş ders ve kulüp çalışmalarına devam ederler.
Ortaokul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersleri
Ortaokul sınıflarımız da öğrenciler, “Bilişim Teknolojileri”, “Bilgisayar Sistemleri”, “İletişim, Araştırma ve İş Birliği” ve “Ürün Oluşturma” gibi konuları işleyerek hem bilişim teknolojileri kavramlarıyla yakından tanışmakta hem de “Etik ve Güvenlik”, “Dijital Vatandaşlık”, “Siber Zorbalık”, “Güvenli Şifre Oluşturma” gibi önemli sosyal konularda yetkinliklerini ve farkındalıklarını artırmaktadır.
Ayrıca programlama eğitimine yönelik olarak, öğrencilerin Algoritmik Düşünme, Algoritma Oluşturma, Ayrıştırma, Belirsizlikle Baş Etme, Çözümü Değerlendirme, Genelleme, Hata Ayıklama, İş Birliği İçinde Çalışma, Mantıksal Sorgulama, Neden-Sonuç İlişkisi, Otomasyon, Paralel İşleme, Sıralama, Soyutlama, Sistematik Düşünme, Veri Toplama, Veri Görselleştirme, Veri Çözümleme becerilerini geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Aynı zamanda üç boyutlu tasarım ve baskı teknikleri de müfredatların içine yerleştirilmiştir. Öğrencilere, programlama becerileri başta olmak üzere kazandırılacak olan bu teknik becerilerle hedeflenen temel gaye; teknolojiyi tüketen değil, üreten bireyler olarak kendilerinin ve ülke geleceğinin mimarı Genç Işıklılar olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Bu etkinlikler sonunda öğrencilerimiz;
Problem çözmede temel kavramları ve yaklaşımları tanıyacaklar,
Günlük hayatta karşılaştıkları problemlere çözüm önerileri getirecekler,
Problemleri analiz edecek, uygun adımları belirleyecek ve çözecekler,
Problem çözümünde operatörleri, ifade ve eşitlikleri yerinde kullanmayı öğrenecek, işlem önceliğinin önemini fark edecekler,
Algoritma kavramını tanıyacak, problemlerin çözümü için algoritmalar oluşturacak, algoritmalardaki hataları fark edecek ve düzenleyecekler,
Akış şeması bileşenlerini ve işlevlerini tanıyacak, bir algoritmanın akış şemasını oluşturabileceklerdir.
İlköğretim Kulüp Çalışmaları
Güncel bilişim okuryazarlık ve kodlama bilgisinin yanı sıra bu alandaki yeteneklerini bir sonraki aşamaya çıkarmayı hedefleyen öğrencilerimize; kulüpler, seçmeli dersler, yarışmalar, projeler, yarışmalar ve okul sonrası çalışmalar ile öğrencilerimizin teknolojinin farklı alanlarında kendilerini gerçekleştirmeleri, takım çalışması, liderlik becerileri, ekip ruhu, zaman yönetimi, problem çözme becerileri, sorumluluk alma gibi farklı kazanımlar içeren fırsatlar sunulmaktadır. Kulüplerimiz, güncellenen içerikleri ile birlikte başlıca aşağıdaki başlıklar altında sınıflandırılmaktadır:
Programlama
Robotik
3D Tasarım & 3D Printer
Elektronik
Grafik Tasarım
Multimedya
In the 21st century, the most basic skills that children should have are defined as creativity, critical thinking, communication and cooperation. The innovations offered by technology to education also make it easier for students to acquire certain skills.
The concept of "Computational Thinking", which is one of these skills, is expressed as "the ability to solve problems using computer science". With algorithmic thinking, it is aimed to reach the result by dividing big problems into small parts.
With the awareness that the future is built on the skills of producing, designing, coding and thinking and that digital citizenship has become a global requirement, FMV Işık Schools Information Technologies Department revises the Information Technologies curriculum every year with up-to-date information, software and perspective.
In addition, artificial intelligence tools in education, which we have heard frequently recently and our teachers are also competent, is a subject that we attach importance to as a school. We enrich our curriculum by adding artificial intelligence tools that our students can use in other courses.
We plan, update and carry out the Information Technologies Course at kindergarten, primary school, middle school and high school levels in a way to ensure K12 integrity.
Depending on the rapidly changing technological standards, hardware and software, we carry out the necessary arrangements and updates as the Information Technologies Department for dynamic content and physical structuring.
Primary School Information Technologies Lessons
Our school offers weekly Information Technologies courses starting from the 1st grade. "Information and Communication Technologies", "Creating Digital Products", "Communication, Research and Collaboration", "Computational Thinking" and "Ethics and Security" topics are shaped and updated by the FMV Işık Schools Information Technology Department at the beginning of the academic year in line with current technological developments and the interests, wishes and needs of our students.
Maker and robotics-based IT clubs also support studies for a generation that produces, not just consumes. Our students, who gain "algorithm and coding" skills in pre-school and primary school, continue their course and club studies enriched with "robotics and maker" content, which complement these skills by making practical applications of these skills they have gained at the secondary school level.
Secondary School Information Technologies and Software Courses
In our secondary school classes, students are both closely acquainted with the concepts of information technologies and increase their competence and awareness on important social issues such as "Ethics and Security", "Digital Citizenship", "Cyberbullying", "Creating Secure Passwords" by studying subjects such as "Information Technologies", "Computer Systems", "Communication, Research and Cooperation" and "Product Creation".
In addition, for programming education, students' Algorithmic Thinking, Algorithm Creation, Decomposition, Dealing with Uncertainty, Evaluating the Solution, Generalisation, Debugging, Working in Cooperation, Logical Inquiry, Cause and Effect Relationship, Automation, Parallel Processing, Sequencing, Abstraction, Systematic Thinking, Data Collection, Data Visualisation, Data Analysis skills are developed. At the same time, three-dimensional design and printing techniques are also included in the curriculum. The main goal aimed with these technical skills to be gained by the students, especially programming skills, is to ensure that they grow up as individuals who produce rather than consume technology, and as Young Işıklılar, the architects of the future of themselves and the country.
At the end of these activities, our students;
*Recognise basic concepts and approaches in problem solving,
*They will bring solutions to the problems they encounter in daily life,
*They will analyze problems, determine the appropriate steps and solve them,
*They will learn to use operators, expressions and equations in problem solving and will realize the importance of operation priority,
*Recognise the concept of algorithm, create algorithms for solving problems, recognise errors in algorithms and edit them,
*Recognise the flowchart components and their functions, create a flowchart of an algorithm.
Primary School Club Activities
In addition to up-to-date information literacy and coding knowledge, our students who aim to take their skills in this field to the next level are offered opportunities to realize themselves in different fields of technology, teamwork, leadership skills, team spirit, time management, problem solving skills, and taking responsibility through clubs, elective courses, competitions, projects, competitions and after-school activities. Our clubs are mainly categorized under the following headings with their updated contents:
Programming
Robotics
3D Design & 3D Printer
Electronics
Graphic Design
Multimedia