12. Eğitimde Edebiyat Semineri FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsümüzün Ev Sahipliğinde Gerçekleşti.
Çocuk ve gençlik edebiyatının önemli yayınevlerinden Günışığı Kitaplığı'nın düzenlediği 12. Eğitimde Edebiyat Semineri, 2 Mart 2019 Cumartesi günü yoğun bir katılımla FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsümüzün ev sahipliğinde 35'i aşkın ilden, 600'e yakın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphane uzmanı ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşti.
Feyziye Mektepleri Vakfı Eğitim Kurumları Koordinatörü ve Kurucu Temsilcisi Sayın Faika Topal ve Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Sayın Mine Soysal tarafından yapılan açılış konuşmalarının ardından, ülkemizin önde gelen edebiyat bilimcilerinden Prof. Dr. Onur Bilge Kula, "Dil Estetiği ve Eğitim Felsefesi" başlıklı konuşmasında felsefe ve edebiyatın eğitimde işlenişine ilişkin deneyimlerini ve önerilerini eğitimcilerle paylaştı.
Seminerin dikkati çeken oturumlarından birinde; okuma kültürümüzün gelişmesine uzun yıllardır emek veren yazar, yayıncı Mine Soysal, çağdaş edebiyatımızın sevilen yazarlarından Irmak Zileli, öğrencileriyle edebiyatı buluşturma deneyimleriyle fark yaratan öğretmenler, Nurlu Tutlu ve Eser Demirkan Özpalabıyıklar bir araya geldi. "Öğretmen, Veli ve Yazar Üçgeninde Eğitimde Edebiyat" başlıklı söyleşide, Mine Soysal yetişkinlere dair, "0-17 yaş grubunu çok seviyoruz, ama okur olarak ciddiye almıyoruz, gereken saygıyı göstermiyoruz," yorumunda bulundu. Irmak Zileli ise okurluğun bir oyun alanı olduğunu, oyun oynayan çocuğun özgürce oynayabilmesinin gerekliliğini belirtti ve, "Hikâye kurmak ve okumak, ancak özgür olarak yapılacak bir deneyim," dedi. Çağdaş edebiyatın her yaşa seslenebilen yazarlarından, Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi Neslihan Önderoğlu, gençlerle sınırsız bir iletişim evreninin öyküler aracılığıyla nasıl kurulabileceğine dikkati çekti. Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı, editör Dr. Müren Beykan, ödüllü genç öykücülere eşlik edebilen bir öğretmen olan Ayşe Özlem'le söyleşti. 12. Eğitimde Edebiyat Semineri'nin kapanışını yapan şair Haydar Ergülen, "Okulu Dizelerle Donatmak" başlıklı konuşması için özel olarak kaleme aldığı şiirini seslendirdi. Seminerin "Yaratıcı Okuma Uygulamaları" bölümünde dört öğretmen, öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamalarını meslektaşlarına sundu. Kitap seçiminden uygulama adımlarına dek öğrencilerinin okudukları kitaplardan yola çıkarak ürettikleri projeleri örneklediler. Okulumuz Sınıf Öğretmenlerinden Onur Mutlu, 3. sınıf öğrencilerimizle, disiplinler arası ve okulumuz kütüphanesiyle ortaklaşa gerçekleştirdikleri, Zoran Drvenkar tarafından yazılan "Soğuktan Korkmayan Tek Kuş" adlı kitabın yaratıcı okuma uygulamasını "Soğuktan Korkmayan Tek Kuşlar" başlığı ile katılımcılarla paylaştı.