"ALBERT CAMUS/ YABANCI" FELSEFE ATÖLYESİ
2012- 2013 Eğitim-Öğretim yılında Işık Okulları felsefe öğretmenleri olarak, 11. sınıflarda felsefe dersinde Albert CAMUS'un Yabancı adlı kitabını okutmaya karar verdik. Amacımız öğrencilerimizin Felsefeye olan ilgisini artırmak, sorgulama yapmalarını, düşünme ve yorum becerilerini artırmak, düşüncelerini diğer arkadaşlarıyla paylaşmalarını sağlamak, farklı düşüncelerin ve yorumların bir araya gelmesiyle düşünce çeşitliliği yaratmaktı. Bunun için geleneksel hâle getireceğimiz "Felsefe Atölyesi"nin ilkini "Albert CAMUS/ Yabancı" Felsefe Atölyesi adı altında, Ayazağa Işık Lisesinde gerçekleştirdik. FMV Özel Işık Lisesi, FMV Özel Erenköy Işık Lisesi ve FMV özel Ayazağa Işık Lisesinden gelen 50 öğrenci ve felsefe öğretmenleri olarak 23 Ocak'ta 09.30 ile 14.30 arasında başarılı, verimli ve keyifli geçen bir atölye çalışması yaptık.
Bu çalışma üç kampüsün ortak bir çalışmasıydı, çalışmanın bütün içeriğinde her kampüsten öğrencilerin görev almasına dikkat ettik. Üç kampüsten katılan öğrencileri daha iyi kaynaşmaları için 5 gruba ayırdık. Açılış ve atölyenin içeriği ile ilgili konuşma, FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi öğrencisi İdil ARAT tarafından yapılırken " Albert Camus/ Hayatı, Felsefesi, Eserleri" sunumu FMV Özel Işık Lisesi öğrencisi Mehmet Akif NAYMAN tarafından yapıldı. Öğrenciler sunumlarını yaptıktan sonra daha önce biz öğretmenlerin romanın kritik yerlerine ait hazırladığımız 5 açmaz, kura yöntemiyle gruplara dağıtıldı. Gruplar 1,5 saat boyunca bu açmazlar üzerinde çalıştılar, tartıştılar ve sonuçlar çıkardılar. Bu sonuçları diğer gruplarla paylaşmak ve tartışmak için aralarından sözcüler seçtiler. Gruplar sunumlarına başlamadan önce FMV Özel Erenköy Işık Lisesi öğrencisi Tansu EKŞİ tek tek açmazları gruplara sundu. Her grup kendi düşüncelerini sözcüleri vasıtasıyla diğer gruplarla paylaşırken, soru- cevap kısmında hararetli tartışmalar başladı, diğer gruplar ve salondaki tüm öğrenciler bu güzel ve keyifli tartışmaya katıldılar.
"Albert Camus/ Yabancı" konulu Felsefe Atölyesinin ilkini "IŞIK"lılar olarak el birliğiyle gerçekleştirdik. Tüm atölye çalışması süresince öğretmenler olarak çok büyük bir heyecan ve mutluluk duyduk, öğrencilerimize baktıkça sorgulayan, düşünen, farklı düşüncelere saygılı, hoşgörülü, öğrenmeye açık, paylaşımcı, "felsefe yapan" birer "İYİ İNSAN" gördük karşımızda.
Geleneksel hâle getireceğimiz "Felsefe Atölyesi"ni, ev sahibi olarak kampüsümüzde gerçekleştirmemizde olağanüstü destek veren Okul müdürümüz Sayın Ömer ORHAN'a, "Felsefe Atölyesi"ni birlikte oluşturduğumuz felsefe öğretmeni arkadaşlarım, Işık Lisesi Öğretmeni Sayın Erkut DERAL ve Erenköy Işık Lisesi Öğretmeni Sayın Neslihan BEHRAMOĞLU'na, üç felsefe öğretmeni olarak hayal ettiğimiz bir fikri, bize "gerçek" kılan sevgili "IŞIK"lı öğrencilerimize çok teşekkür ederiz.
Çiğdem KORBEK
Felsefe Öğretmeni
24 / 01 / 2013