ÇEVRİM İÇİ VELİ BULUŞMALARI: ÇOCUKLAR VE YETİŞKİNLERDE DİJİTAL EKRAN KULLANIMININ GÖZ SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi tarafından düzenlenen Çevrim İçi Veli Buluşmaları kapsamında, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu COŞAR, 6 Mayıs 2020 tarihinde, internet üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında velilerimizle bir araya gelmiştir.
Sayın COŞAR, “Çocuklar ve Yetişkinlerde Dijital Ekran Kullanımının Göz Sağlığına Etkileri Üzerine” başlıklı konuşmasında, çeşitli göz hastalıklarına değinmiş ve dijital ekran kullanım sürelerinin göz sağlığına etkileri üzerine değerlendirmelerde bulunmuştur. Hipermetrop, miyop, astigmat ve presbiyopinin (40 yaş sonrası ortaya çıkan yakını görememe) kısaca neler olduğundan bahsetmiş; göz tansiyonu olarak da bilinen glokoma dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamış ve farklı yaş gruplarına göre ekran sürelerinin nasıl olması gerektiğini dile getirmiştir.
Banu COŞAR konuşmasında; daha çok miyopi üzerinde durmuş, miyopinin genetik ve çevresel sebeplerini belirttikten sonra miyopiyi azaltmaya yardımcı öneriler ile miyop tedavisi hakkında bilinen doğru ve yanlışları paylaşmıştır. Ayrıca kontakt lens kullanımına hangi yaşlarda başlanabileceği, lazer operasyonların nasıl gerçekleştirildiği ve göz ameliyatlarında kullanılan merceklerin hangi amaçlarla tercih edildiğini dile getirmiştir.
Ekran sürelerimizin uzamasıyla gözlerimizin “mavi ışık”a daha fazla maruz kaldığını ifade eden Banu COŞAR, bu durumun hem göz kuruluğuna sebep olabileceğini hem de sirkadyen ritmimizi bozabileceğini ifade etmiştir. Bu nedenle özellikle geceleri belli bir saatten sonra telefon ışığına maruz kalınmamasını önermiştir. Ekran başında geçirilen sürede ortaya çıkan göz kızarıklığı, gözde yanma ve sulanma gibi belirtilerin göz kuruluğuna işaret edebileceğini belirtmiş, bu süreçte 20-20 (20 dakikada bir 20 saniye en az 6 metre uzağa bakmak) kuralının göz kuruluğu ve göz hastalıklarıyla mücadelede etkili bir yöntem olduğunu söylemiştir.
Prof. Dr. Banu COŞAR son olarak, COVİD-19’un göze temas ile bulaşması sebebiyle bu süreçte mümkün olduğu kadar lens yerine gözlük kullanılması gerektiğini vurgulamıştır. Sayın COŞAR; konuşmasını velilerimizden gelen soruları cevaplandırarak noktalamıştır.
Sayın Prof. Dr. Banu COŞAR’a bu değerli bilgileri velilerimizle paylaştığı için teşekkür ederiz.