FMV ÖZEL AYAZAĞA IŞIK LİSESİ VE FEN LİSESİ BİLİM VE TEKNOLOJİ BULUŞMALARI DOÇ. DR. DENİZ YÜRET İLE DEVAM EDİYOR
"Bilim ve Teknoloji Buluşmaları" serisinin yedinci buluşmasında Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Deniz Yüret, "Bilgisayarlarda Derin Öğrenme Devrimi" sunumu ile FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi öğrencileri ile bir araya geldi. Deniz Bey, son 5-6 yılda teknolojiyi derinden etkileyen, dünya ekonomisinde önemi gittikçe artan yapay zekâ teknolojileri hakkında bilgiler verdi. 1950'li yıllardan beri devam eden yapay zekâ çalışmalarının, içinde bulunduğumuz son dönemde derin öğrenme tekniklerinin gelişmesiyle daha önce yapılamayan birçok problemin çözülmesini sağlamaya başladığını ifade ederek dünyanın dev teknoloji şirketlerinin yapay zekâ laboratuvarları kurduğunun ve bu alana çok büyük yatırımlar yaptığının altını çizmiştir.
Derin Öğrenme Devrimi'nin (Deep Learning Revolution) günümüze kadar geçirdiği aşamaları özetleyen Sayın Yüret, 2012 yılında görüntü analizi üzerine çalışan bilim adamlarının dünya çapında düzenlediği Image Net Yarışması'nda Toronto ekibi tarafından oluşturulan programa değinmiştir. Makinenin öğrenmesinde elle hazırlanmış ve işaretlenmiş yaklaşık 1 milyon kadar görsel içinde bulunan objelerin öğrenilmesini amaçlayan program ile hata oranının %15'lere kadar indirildiğini ve yapay sinir ağlarını geliştirme hız ve metotlarının değiştiğini örneklerle açıklamıştır.
Yapay Öğrenme Teknolojileri, Öğrenme Algoritmaları, Machine Learning, Deep Learning kavramları hakkında öğrencilerimize verdiği örneklerle, hayatımıza hızlı bir biçimde etki eden sesli komutlar ile makinelerin kontrolünün, insanlarla yarışan oyun robotlarının, hızlı bir biçimde öğrenen yapay zekâ programlarının sonuçları olduğuna değinen Sayın Yüret, konuşmasına başlamadan önce programladığı yapay zekâ Julia'nın bir saat içerisinde neler öğrenebildiğini de öğrencilerimize göstererek konuşmasını etkileyici bir biçimde tamamlamıştır.