Işıklı Öğrencilerin Yale'deki Büyük Başarısı
Yale'de gerçekleştirilen konferansta Türkiye'ye ödül getirdiler
Işık'lı öğrenciler Birleşmiş Milletler Konferansları maratonunda Türkiye için koşuyor
FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi, bu yıl Yale Üniversitesi'nde düzenlenen Model Birleşmiş Milletler Konferansı'ndan Onur Ödülü ile döndü. Konferansta Türkiye'yi temsil eden tek okul olan FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi'nin 'genç diplomatları' Haiti delegasyonu olarak başarılı müzakere performanslarıyla göz doldurdu. Işıklı ağabey ve ablalarının izindeki FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu öğrencileri ise 28-29 Ocak'ta bu kez Harvard Üniversitesi'nde yer alacak yeni MUN Konferansı'nda ter dökecek…
19-22 Ocak 2012 tarihleri arasında ABD'de, Yale Üniversitesi'nde dünya sorunlarının genç fikirlerle tartışıldığı konferansta Türkiye'yi temsil eden tek okul olan FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi'nin öğrencileri Yale'den ödülle döndü. Ekibin başarılı müzakere yeteneğiyle öne çıkan ismi Mert Ürkmez, Yale MUN Komitesi tarafından 'Honourable to Mention' (Onur Ödülü) ödülüne layık görüldü.
YMUN'da Haiti delegasyonunu eden, 11. ve 12. sınıflardan oluşan 7 kişilik FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi MUN ekibinde Cihangir Zülfikar, Mert Ürkmez, Can Zapcı, Hakan Tunç, Berfu Kılıç, Semih Bayraktar ve Elif Özge yer aldı.
Konferansı düzenleyen uluslararası komite tarafından Haiti temsilcisi olarak seçilen öğrenciler 'Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi, Ekonomik ve Finansal ilişkiler Konseyi, İnsan Hakları ve Kültürel İlişkiler Komitesi, Siyasi ilişkiler ve Ulusal Egemenlik Komitesi ve Dünya Sağlık Örgütü'' çalışmalarını yürüten komitelerde yer aldı. Işık'lı gençler, 20 ülkeden 1.500'ü aşkın öğrencinin katıldığı konferansta Ekonomik ve Finansal, Dünya Sağlık Örgütü, Sosyal Kültürel ve İnsani, Özel Politik ve Bağımsızlaşma, Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik başlıklarında müzakere yeteneklerini sergiledi.
Bu kez ilköğretim öğrencileri Harvard yolunda
FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşan 11 kişilik ekip ise Amerika'nın Boston eyaletinde 26-29 Ocak 2012 tarihleri arasında 59.'sunu düzenlenecek olan Harvard Model United Nations Konferansı'na katılmaya hazırlanıyor.
Dünyanın farklı ülkelerinden 3 bin öğrenciyi ağırlayacak bu dev uluslararası organizasyonda Işıklı ilköğretim öğrencileri Tacikistan'ı temsil edecek.
FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi Mun Kulübü Hakkında
2007'de kurulan FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi MUN Kulübü, 2008 yılından bu zamana kadar yurtiçinde ve yurtdışında toplam 15 MUN konferansına katılmıştır. FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi MUN Kulübü öğrencileri katıldıkları konferansların tümünde temsil ettikleri ülkeler adına büyük çoğunlukla Main Submitter (Baş Müzakereci) konuma gelmeyi başarmakta ve çözüm önerilerini komisyonlardan geçirerek başarılı olmaktadırlar.
FMV Özel Ayazağa Işık Lisesi MUN Kulübü bu zamana kadar katıldığı Model Birleşmiş Milletler konferanslarında şu başarılara imza atmıştır:
- 2009 Cenova (GEMUN) En İyi Baş Müzakereci Kaan ÖZGÜNEY
- 2010 İstanbul Alman Lisesi (DSIMUN) İnsan Hakları ve Kültür Komitesi Başkan Yardımcısı Berfuğ Çığ Fersah KARAKAYA
- 2011 GEMUN En İyi Müzakereci Cihangir ZÜLFİKAR
- 2011 GEMUN En İyi Çözüm Önerisi Dila Necla ÇEVİK
- 2011 GEMUN Ekonomik – Sosyal Komite Başkanı Berfuğ Çığ Fersah KARAKAYA
2007 – 2008 Eğitim Öğretim yılından beri MUN Kulübü bünyesinde bugüne kadar 28 öğrenci Model United Nations Konferansları konusunda eğitim almış ve mezun olan öğrencilerden bazıları çalışmalarını üniversitelerinin bünyelerindeki MUN Kulüplerinde sürdürmektedirler. Ayazağa Işık Lisesinin en saygın kulübü olan MUN için, 2009 yılında kulüp için bir tüzük oluşturulmuş ve oluşturulan tüzük doğrultusunda öğrenci seçmeleri titizlikle yapılmaktadır.
MUN Hakkında
Model Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletlerin çalışma esaslarına benzerlik göstererek dünyanın değişik ülkelerinden gelen gençlerin oluşturduğu, kendi bakış açılarından dünya sorunlarına çözüm buldukları bir tartışma ortamıdır. Bu nedenle MUN delegesi olarak görev alan her öğrencinin, Birleşmiş Milletler Konferansına özgü kuralları bilmesi ve resmi dile hâkim olması gerekmektedir.
MUN konferanslarında gençler çeşitli ülkeleri temsil etmekte, Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin delegeleri sıfatı ile uluslararası sorunlara çözüm aramaktadırlar. MUN kulübünün amacı öğrencilerin küresel konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları, resmi ortamlarda münazara yapma becerilerini geliştirmeleri ve Birleşmiş Milletler ruhunu erken yaşlarda kazanmalarıdır.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden MUN'a katılan öğrenciler bu platformda her ülkenin kültürlerini deneyimlemekte, var olan önyargılarını değiştirmekte ve daha objektif bakış açısıyla kendi ülkeleri hakkındaki görüş önerilerini dinlemektedirler.