Lale Çavuldur "Sessizlik" Sergisi
Atık kağıtlar, sanat eserine dönüştü
Galeri Işık, FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Lale Çavuldur'un atık kağıt ve organik malzemelerle gerçekleştirdiği heykel, resim ve kolajlardan oluşan sergiye ev sahipliği yapacak. Çavuldur'un "Sessizlik" adlı kişisel sergisi, 2 -25 Mart 2017 tarihleri arasında FMV Galeri Işık'ta izlenebilecek.
FMV Işık Üniversitesi'nde yer alan "Geri Dönüşümlü Kağıt Atölyesi"nde kağıt yapımı, kağıtla tasarım ve ekoloji dersleri veren sanatçı Lale Çavuldur, tüm eserlerini geri dönüşüm prensibiyle üretiyor, kendi günlük yaşamında tükettiklerinden geriye kalanları yapıtlarında malzeme olarak kullanıyor.
Eserlerinde doğa sevgisinin yanı sıra, günümüzde yaşanan çevre tahribatına göndermeler de yapan Çavuldur, parçalanmış bütünlüğün, bozulmuş bitkilerin izlerini sanatseverlerle paylaşıyor. Sanatçı, sessizliğin oluşturduğu boşluk içerisinde, söz söylemeden, harekete geçmeden önce düşünmeye, hissetmeye, duyarlı olmaya davet eden eserler üretiyor.
Lale Çavuldur'un "Sessizlik" adlı sergisi, 2-25 Mart tarihleri arasında Feyziye Mektepleri Vakfı Galeri Işık'ta sanatseverlerle buluşacak.
Lale Çavuldur Hakkında:
1983-1986 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü'ne devam eden Lale Çavuldur, 1987-1991 döneminde Karlsruhe Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde resim ve heykel eğitimi gördü ve Resim/Grafik bölümünden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. 1994-1996 yıllarında Leipzig Güzel Sanatlar Akademisinde Yüksek Lisans programına devam etti. 1997 yılında Türkiye'ye dönerek çeşitli disiplinlerde sanatsal üretimlerini sürdürdü. 2005 yılında Anadolu Üniversitesinde akademik alanda çalışmaya başladı, Kağıt Yapım atölyesinin kurulmasına öncülük etti, atölye dersleri verdi. 2007'den beri FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Çavuldur, Kağıt Atölyesi'nde "Geri Dönüşümlü Kağıt Yapımı ve Kağıtla Tasarım", "Kağıtla Tasarım ve Ekoloji" ; İç Mimarlık Bölümü'nde "Temel Tasarım" derslerini vermektedir. Bunun yanı sıra Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü'nde "Geri Dönüşümlü Kağıt Hamurunun Görsel Sanatlar Eğitiminde Kullanımı ve Çevre Koruma Bilinci Kazandırmaya Yönelik Etkileri" konusunda da doktora tezi hazırlamaktadır. Öğrencilik yıllarından itibaren yurtiçi ve yurtdışında katıldığı sergilerde yerleştirme, kolaj, resim ve heykel alanlarında ürettiği işlerini sergileyen Lale Çavuldur, 2000 yılından bu yana ağırlıklı olarak kağıdı sanatsal yaratım malzemesi olarak kullanmaktadır. Kağıdın sanatsal ve kültürel bir malzeme olarak önemini aktarmaya yönelik çalışmalar, workshoplar yapmakta, seminerler vermektedir.