Işık'ta Kodlama Saati
Bilişim çağının çocuklarının sahip olması gereken temel beceriler; yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği olarak tanımlanmaktadır. Teknolojinin, pek çok ülkenin geleceğini ve kaderini doğrudan belirleyeceği yönünde görüşler farklı platformlarda sıkça paylaşılmaktadır. Dünyanın önde gelen ülkeleri, kendi çocukları ve gençlerinin bu alanda farkındalık sağlaması için ciddi çalışmalar yürütüyor..
Özellikle çocukların algoritmik düşünme becerisi ve yazılım mantığını geliştirmesi amacıyla, renkli ve oyun tabanlı kodlama platformları üretilmeye ve kullanılmaya devam ediyor. Bu alanda farkındalık sağlamaya yönelik olarak dünya çapında büyük teknoloji şirketlerinin de desteklediği farklı etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler arasında en dikkat çekenlerden bir tanesi; FMV Işık Okulları olarak yakından takip ettiğimiz ve her yıl Bilişim Teknolojileri Bölümümüzün organize ettiği aktivitelerle katılım sağladığımız "Hour of Code". Bu yıl 3-9 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliğe geçtiğimiz hafta içerisinde Nişantaşı Kampüsümüzde öğrencilerimiz ile katılarak keyifli bir öğrenme deneyimi elde ettik.
Hour of Code Etkinliği Nedir?
"Hour of Code" 180'den fazla ülkede gerçekleşen milyonlarca öğrenciye ulaşmış çocukların bilimsel ve algoritmik düşünme becerilerini geliştirmelerini, bilişimsel araçların (örneğin yazılım) yazarı olmalarını, fikir üretebilen ve fikirlerini teknoloji kullanarak hayata geçirebilen, bireyler olarak yetişmelerini amaçlayan küresel bir harekettir. Bir saatlik dersler olarak uygulanan program 30'dan fazla dile çevrilmiştir.
Günümüzde "kod okuryazarlığı" önemli bir kavram olarak öne çıkıyor. Kod yazmanın inovatif düşünmeyi ve girişimciliği teşvik ettiğine inanan global code.org girişimi tüm dünyada herkesi kod yazmaya davet eden ve cesaretlendiren çeşitli etkinlikler düzenlenmesine öncülük ediyor. Bu amaç ile öncülük ettiği etkinliklerden bir tanesi de Hour of Code Kampanyası.
Neden 9 Aralık Haftası?
Hour of Code, her yıl Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftası boyunca gerçekleşir. 2018 Bilgisayar Bilimi Eğitim Haftası 3 - 9 Aralık haftasıdır. Bilgisayar Bilimi Eğitim Haftası, bilgisayar biliminin öncüsü Amiral Grace Murray Hopper 'ı hatırlamak amacıyla doğum günü olarak her yıl düzenlenmektedir (9 Aralık 1906). Amiral Hopper, bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi (compiler) geliştiren ve "debugging" diye bilinen programı hatalardan temizleme kavramının da ilk kullanıcılarından olan bilim kadınıdır. Aynı zamanda ilk modern programla dillerinden olan COBOL'un da geliştiricilerindendir. Bu yüzden bu hafta da kutlanmaktadır.