Uluslararası Programlar ve Akreditasyon
FMV Işık Okulları Eylül 2018 yılında aday okullar olarak Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (IB PYP) yolculuğuna başlamıştır. FMV Işık Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule yerleşkelerinin anaokulları ve ilkokulları olmak üzere toplam 8 okulumuz büyük kararlılık ve profesyonellik göstererek IB PYP yetkilendirme ziyaretlerini Kasım 2020 tarihinde başarıyla tamamlamış ve IB PYP Dünya Okulları olarak yetkilendirilmiştir.
ULUSLARASI BAKALORYA İLK YILLAR PROGRAMI (IB PYP) NEDİR?
3-12 yaşlar için tasarlanmış sorgulama temeline dayalı bu program ile çocukların anaokulu düzeyinde oyun ve sembolik keşif aracılığıyla hem sınıfta hem de dış dünyada araştıran ve sorgulayan bireyler olarak gelişmelerine odaklanır. Tüm okulların kendi zenginleştirilmiş içeriğini, ulusal müfredatı temel alarak oluşturmaları için bir çerçeve sunmaktadır. Program, bu önemli dönemde edinilen ve küçük yaştaki öğrencileri öz düzenlemeye sahip öğrenenler olmada destekleyen kilit gelişimsel becerilere odaklanmak için özgün fırsatlar sunar. Disiplinler üstü temalar, öğrencilerin kendileriyle ve etraflarındaki dünyayla ilgili giderek daha da karmaşık olan fikirleri öğrenmelerinde onlara özgün bağlamlar sunar. Böylece anaokulundaki öğrencilerimizi onların ilgi ve potansiyeli doğrultusunda hedeflerini gerçekleştirebilen, kendine güvenen bireyler olarak yetiştirerek çocuklarımızın geleceğine IŞIK tutmayı amaç ediniriz.
İlkokulda öğrencilerin hem sınıfta hem de dış dünyada araştıran, sorgulayan, etik kararlar alabilen, kültürlere karşı saygılı, uluslararası bilince sahip, çok yönlü bireyler olarak gelişmelerine odaklanır. Öğrencilere kendi adına düşünme ve öğrenme sürecini yönetmeleri öğretilir. IB PYP; öğrenme yaklaşımlarının kullanıldığı, ulusal müfredatı da temel alan bir çerçeve programı olup tüm okulların kendi zenginleştirilmiş içeriğini kullanmasına fırsat verir. Öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal gelişimleri, kavramlar aracılığıyla disiplinler üstü bağlantılar kurularak ve sorgulamaya teşvik edilerek desteklenir. Bu program ile öğrenciler araştırıp sorgulular, bağlantılar kurar, eleştiriel ve dönüşümlü düşünür, birilkte çalışır, farklı bakış açılarını dikkate alır ve tüm öğrendiklerinden anlam oluşturup eyleme geçer
ÖĞRENEN PROFİLİ ÖZELLİKLERİ
Tüm IB programlarının amacı ortak insanlık vasıflarının ve gezegeni koruma görevinin farkında olan, daha iyi ve daha barışçıl bir dünya yaratmak için çabalayan uluslararası bilince sahip hayat boyu öğrenen gençler yetiştirmektir. IB öğrenenler olarak şu özelliklere sahip olmak ve geliştirmek önemlidir:
• Araştıran-Sorgulayan
• Bilgili
• Düşünen
• İletişim Kuran
• İlkeli
• Riski Göze alan
• Açık Görüşlü
• Duyarlı
• Dengeli
• Dönüşümlü Düşünen
Küresel öneme sahip altı disiplinler üstü temanın çatısı altında kurgulanan bu programda, öğrenenlerin bütün alanlardaki gelişimi hedeflenmektedir. IB öğrenenleri için öğrenme, kavram ve beceri temelli olup merak uyandıran, öğrenme sorumluluğunun kendisinde olduğu yaşam boyu öğrenmeye teşvik eden sorgulama ortamlarında gerçekleşir. Programın amacı, IB öğrenen profili özellikleri aracılığıyla ulusal değerlere sahip ve uluslararası bilinci gelişmiş bireyler yetiştirerek daha iyi bir dünya yaratmaktır.

Kaynakça: https://www.ibo.org/
FMV IŞIK LİSELERİ ULUSLARARASI BAKALORYA DİPLOMA PROGRAMI
(INTERNATIONAL BACCALAUREATE DiPLOMA PROGRAMME)

Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (IBO) Nedir?
1968 yılında İsviçre'de kurulan Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (lnternational Baccalaureate Organisation-IB0), günümüzde eğitim alanında lider konumdadır. 157 ülkede, 5.000'den fazla okulda, bir milyondan fazla öğrenci, IB diplomasına sahiptir.
IBO'nun öncelikli amacı, öğrencileri üniversitelere hazırlayarak onlara entelektüel ve sosyal beceriler kazandırmaktır. Daha iyi bir dünya yaratılmasına katkıda bulunacak genç insanlar yetiştirilmesi hedeflenir. Bu anlayış, liselerimizin misyonu ile yakından örtüşmektedir.
Öğrenciler 2 yıl süren programın ardından, katıldıkları uluslararası sınavların sonucunda, 150'den fazla ülkede, 1000'den fazla okulda uluslararası geçerliliği olan bir diploma kazanır.

IB Diploma Programı Müfredatında Neler Var?
Öğrencilerin altı bilgi alanından birer ders seçmesi gerekir. Bunların en az üçü ileri düzeyde olmalıdır. Ayrıca; her öğrenci Bilgi Kuramı (TOK) dersi alır, CAS etkinliklerini tamamlar ve kendi seçtiği bir alanda bitirme tezi (EE) yazar.
Seçebileceğin Ders Grupları Nelerdir?
BİLGİ KURAMI - CAS ETKİNLİNLİKLERİ (YARATICILIK- ETKİNLİK -TOPLUM HİZMETİ)- BİTİRME TEZİ

Çekirdek Dersler Nelerdir?
Bilgi Kuramı-TOK (Theory ot Knowledge)
Öğrencileri, değişik bilgi alanları, bilgi kaynakları ve bilgi edinme yolları üzerinden eleştirel olarak düşünmeye yönlendirerek, bilginin önemini ve rolünü sorgulamalarını sağlar.
Hedef; öğrencilerin bilginin ve bilmenin karmaşık doğasını anlamaları, küreselleşen dünyada ön yargı ve öznellikten uzak, sorumlu düşünen bireyler olmalarıdır.
Yaratıcılık, Etkinlik ve Toplum Hizmeti -CAS ( Creativity, Activity, Service)
CAS yaşayarak öğrenmek demektir. Ders saatleri dışında yürütülmesi gereken bu etkinliklerde amaçlanan; öğrencileri akademik yönden en iyi şekilde üniversiteye hazırlamanın yanında, yaratıcılıklarını geliştirmek, sporu yaşamlarının bir parça haline getirmek, yerel ve küresel sorunlara çözüm üreten projeler geliştirmeleri ve bu projelerde görev almalarını sağlayarak toplumsal bilinç kazanmalarına katkıda bulunmaktır.
Bitirme Tezi-EE (Extended Essay)
Öğrencinin kendi seçtiği bir konu üzerinde kapsamlı bir araştırma sonrası yazması gereken bir tezdir.
Bitirme tezi ile öğrencilerin üniversite sürecinde yapacakları akademik araştırmalar için gerekli beceriler edinmesi, öğrencilerin 1B eğitimi sürecinde edindikleri öğrenen profilinin yetkinliklerini yansıtabilmesi, akademik dünyanın kullandığı dil, kapsam ve bilgi alanlarına aşina olması amaçlanır.
Programa Kimler Katılabilir?
18 Diploma Programı; ileri derecede İngilizce ve yüksek genel ortalamaya sahip, okumayı ve araştırmayı seven, yaşam boyu öğrenmeye ve gelişmeye inanan 16 ve 19 yaş arasındaki öğrencilere yöneliktir.
• İngilizce ile akıcı biçimde iletişim kurabilen
• Zorlu bir akademik programda detaylı bir şekilde çalışan
• Farkındalık ve merak düzeyi yüksek
• Bağımsız çalışma becerileri yüksek
• Sorumluluk alan
• Çalışmalarını dikkatlice planlayan
• Devamsızlık yapmayan öğrenciler 18 öğrencisi olabilir.
Programa Başvurmak İçin
Okul tarafından belirtilen katılım şartlarını yerine getiren öğrenciler, başvuru için gerekli olan belgeleri hazırlayarak ilgili birime teslim eder ve programa katılmaya hak kazanırlar. Tüm bilgiler doğrultusunda okul müdürü başkanlığında toplanan bir komisyon tarafından tüm başvurular değerlendirilerek başvuru süreci sonuçlandırılır.
IB öğrencileri aşağıdaki özelliklere sahip olmaya çalışırlar:

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı ile ilgili detaylı bilgiye; www.ibo.org adresinden, liselerimizin web sitelerinden ve IBDP koordinatörlerimizden ulaşabilirsiniz.
Advanced Placement (AP®) Programı Nedir?
College Board tarafından düzenlenen Advanced Placement (AP®) (İleri Düzey Yerleştirme) Programı; öğrencilere, henüz lisedeyken üniversite seviyesinde dersleri alma ve sınavlara girme imkânı sağlar. Dünya çapındaki bir çok üniversite AP'yi tanımakta ve notlar kredi olarak öğrencinin hesabına işlenip daha ileri seviye dersler alınmasını sağlamaktadır.
Öğrenciler AP dersleri aracılığıyla eleştirel düşünme, sağlam argümanlar oluşturma ve çok yönlü düşünme becerilerini kazanırken bir yandan da hayata hazırlanırlar. AP dersleri almış olmak; yurt dışı üniversite başvurularında öğrencinin kendisine yüksek hedefler koyduğunu, zorlu bir müfredatın altından kalkabildiğini gösterir. Yapılan araştırmalar, AP sınavlarında 3 ve üzeri puan alan öğrencilerin, üniversitede AP öğrencisi olmayanlardan daha yüksek akademik başarı kazandıklarını göstermektedir.
- Her ders için, AP programı tarafından düzenlenen standart üniversite düzeyinde sınavlar
- Lise öğretmenleri ile üniversite profesörleri tarafından hazırlanan ders ve sınavlar
- 2018'de; 131 ülke ve bölgede, 22.600'den fazla okulda, 2.8 milyondan fazla öğrenci
- Dünyanın ilk 100 sıralamasında yer alan birçok üniversiteye başvuru olanağı
Eğitim dili İngilizce 11. Sınıf Lise, Fen Lisesine yönelik program
- Çift-ana dal programlarında okuma olanağı
- Uluslararası sınav deneyimi
AP'yi Kabul Eden Üniversiteler
ABD'de: https://apstudents.collegeboard.org/getting-credit-placement
ABD dışında: cb.org/intlrecognition
Türkiye’deki bazı vakıf üniversiteleri
Küresel olarak tanınmıştır.
ABD ve Kanada başta olmak üzere; 60' tan fazla ülkede 4.000'den fazla üniversite kabul için AP sınavı puanlarını, ders kredilerini veya ileri düze y yerleştirmeyi kullanmaktadır.
Özenle tasarlanmıştır.
AP dersleri; öğrenci merkezli ve titiz bir metodolojiyle, üniversite başlangıç seviyesine uygun olarak tasarlanmıştır.
AP dersleri, mevcut müfredat ve standartlara uyum sağlayabilecek esnekliktedir.
Uluslararası okullar AP'yi neden kabul ediyor?
Bir üst eğitime hazırlar.
AP, öğrencilerin kendi yollarını seçmelerini sağlar. AP, çalışılan konuya olan ilginin önemli bir göstergesidir. Biyoloji ve çevre bilimlerinden AP sınavına giren öğrencilerin %20.3'ü biyolojik ve biyomedikal bilimler alanında uzmanlaşırken toplam bir grup öğrencinin sadece %8.4’ ü bu alanlar da uzmanlaşmıştır.
Erişilebilirdir.
AP maliyetleri, hem öğrenci hem de okullar için uygun seviyelerdedir.
Yenilikçidir.
AP içerikleri, eğitimde öncü ve yenilikçi çizgidedir.
AP Dersleri ve Sınavları
AP; 7 disiplin ve 38 dersiyle, üniversite düzeyinde ve uluslararası düzeyde kabul gören bir müfredat programıdır.
Sanat
AP Sanat Tarihi
AP Müzik Teorisi
AP 2-D Sanat ve Tasarım
AP 3-D Sanat ve Tasarım
AP Çizim
Tarih ve Sosyal Bilimler
AP Karşılaştırmalı Yönetim ve Siyaset
AP Avrupa Tarihi
AP Beşeri Coğrafya
AP Makroekonomi
AP Mikroekonomi
AP Psikoloji
AP Amerika Birleşik Devletleri
Yönetimi ve Siyaseti
AP Amerika Birleşik Devletleri Tarihi
AP Dünya Tarihi
İngilizce
AP İngiliz Dili ve Kompozisyon
AP İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
AP Matematik AB
AP Matematik BC
AP Bilgisayar Bilimi A
AP Bilgisayar Bilimi İlkeleri
AP İstatistik
AP CAPSTONE Diploma Programı
AP Capstone Semineri
AP Capstone Araştırması
Fen Bilimleri
AP Biyoloji
AP Kimya
AP Çevre Bilimi
AP Fizik 1
AP Fizik 2
AP Fizik C: Elektrik ve Manyetizma
AP Fizik C: Mekanik
Dünya Dilleri
AP Çin Dili ve Kültürü
AP Fransız Dili ve Kültürü
AP Alman Dili ve Kültürü
AP İtalyan Dili ve Kültürü
AP Japon Dili ve Kültürü
AP Latin
AP İspanyolca Dili ve Kültürü
AP İspanyol Edebiyatı ve Kültürü
-AP programına her yıl güz döneminde kayıt yapılır ve AP sınavları takip eden Mayıs ayında iki hafta boyunca uygulanır.
-AP puanı, sınavın açık uçlu ve çoktan seçmeli bölümlerindeki sınav sonuçlarının toplamından oluşur.
-ABD'deki ve Kanada'daki çoğu üniversite, 3 ve üzeri notları krediden düşerek öğrencilerin üniversiteye girdikten sonra eş değer dersi atlamasına imkân sağlar.
-Okullarımız, College Board tarafından onaylanmış resmi AP sınav merkezleridir.
Daha fazla bilgi için:
Nişantaşı Yerleşkesi - nisantasiap@fmvisik.k12.tr
Ayazağa Yerleşkesi - ayazagaap@fmvisik.k12.tr
Erenköy Yerleşkesi - erenkoyap@fmvisik.k12.tr
Ispartakule Yerleşkesi - ispartakuleap@fmvisik.k12.tr
İleri Düzey Yerleştirme Programı (AP®) ile ilgili detaylı bilgiye; https://ap.collegeboard.org/ adresinden, liselerimizin web sitelerinden ve AP koordinatörlerimizden ulaşabilirsiniz.
**"AP® is a trademark registered by the College Board."
CIS Uluslararası Okullar Birliği

Işık Okulları Ayazağa yerleşkesi Şubat 2009, Erenköy Yerleşkesi 2012, Nişantaşı Yerleşkesi 2018 tarihinde 2 yıllık bir öz değerlendirmenin ardından CIS tarafından akredite edilmiş, dünyadaki uluslararası standartlara sahip okullar arasına girmiştir.
CIS (Council of International Schools: Uluslararası Okullar Birliği) 1965 yılında kurulmuş olan, kâr amacı gütmeyen ve üyelik bazında faaliyet gösteren, uluslararası okullarla ilgili kurulmuş en büyük birliktir.
Akreditasyon Nedir?
Akreditasyon sözcüğünün sözlük anlamı ‘denklik’tir. CIS’in sunduğu akreditasyon hizmeti bağlamında denklik dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan okulların belirli bir kalitede eğitim verdiğinin CIS gibi yetkili ve saygın bir kuruluş tarafından onaylanmasını içerir.
Akreditasyonun Amacı Nedir?
Amacımız öğrencilerimize, hayatlarını küresel bir vatandaş olarak sürdürmeleri için gerekli olan bilgi ve becerileri vermek ve yüksek kalitede uluslararası eğitim standartlarına ulaşmaktır. CIS tarafından akredite edilmiş okullar olarak,
Akreditasyonun Kuruma ve Kurumun Öğrencilerine Sağladığı Yararlar Nelerdir?
Kaynakça: https://www.cois.org/about-cis